lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Elonkorjuutapahtuma päätti ulkomuseoalueen kesäkauden iloisissa tunnelmissa

Raikas alkusyksyn sää siivitti viime sunnuntaisia Elonkorjuujuhlia ulkomuseoalueella. Väkeä alkoi saapua pihamaalle runsain mitoin heti tapahtuman alkaessa ja markkinatunnelma syttyi alueelle kertaheitolla.

Tapahtuman avasi perinteikkään ilmapiirin mukaisesti Ruokolahden kansallispukuun sonnustautunut kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen. Avauspuhe käynnisti myös tapahtuman rikkaan ja monivivahteisen ohjelmatarjonnan. Ensimmäisenä estradin otti haltuun Totti-hevonen, joka saapui esittäytymään tapahtumaan omistajansa Anni Lampisen kanssa Suomenhevosen 110 -juhlavuoden kunniaksi. Tottia ja suomenhevosia noin ylipäätäänkin esitteli hevosten kanssa paljon touhuava Anne Lääperi. Sammakon hermot omaavaa Tottia pääsi myös vapaasti taputtelemaan ja paljon taputtelijoita riittikin, innostuipa 18 -vuotias hevosherra esittelemään välillä pieniä “kättely” temppujakin kuivien leipäpalojen toivossa.Hetken päästä paikalla oleva runsaslukuinen yleisö sai nauraa oikein kunnolla, kun pihan pienelle esiintymislavalle kivunnut Maitolavan Rinsessa alkoi raottelemaan sanaista arkkuaan. Kerrottavaa tuntui olevan jos monen moista ja Rinsessan kokemukset saivat yleisön nauramaan välillä miltei vatsat kippurassa! Rinsessan riemukasta tarinointia seurasi Ruokolahden Äijien knallitus ja paikanpäälle kutsutut edellisten vuosien Äijät saivat jokainen hatun päähänsä tämänhetkisen Äijän, Jari Niirasen toimesta.

Tuoreet hatut päissään Äijäporukka hyppäsi lavalle ja sai sinne seurakseen Eukot, alkoi Äijien ja Eukkojen välinen leikkimielinen haastekisailu. Tiukkaakin tiukemmaksi muodostuneen kisan aikana miteltiin mm. virkkaamisessa, sahaamisessa, laulutaidoissa ja Ruokolahti -aiheisessa tietovisassa. Yleisön kannustusta mitattiin välillä oikein desibelimittarilla ja kyllähän sitä ääntä irtosi, taidettiin mennä parhaimmillaan reilusti sadan desibelin päälle! Tasaväkisen väännön jälkeen Eukot nappasivat lopulta voiton yhden pisteen erolla. Nähtäväksi jää, saako haastekisailu vielä joskus jatkoa ja pääsevätkö Äijät yrittämään nokitusta.

Tapahtuman tunnelma vaikutti silminnähden leppoisalta, ihmiset törmäilivät tuttaviinsa ja ilosta puheensorinaa kuului joka suunnalta. Myyjät, esittelijät ja työnäytösten pitäjät toivat mukanaan ulkomuseoalueelle paljon monenlaista ihmeteltävää ja näin nähtävää, sekä ohjelman tarjoamia elämyksiä riitti markkinaväelle koko tapahtuman ajalle.

Kesän aikana yhteislauluillat saavuttivat suosiota ulkomuseoalueella ja niinpä myös kesäkausi, samoin kuin Elonkorjuutapahtuma päätettiin myös yhteislaululla. 100 -vuotisen Suomen yhteislauluja vetivät Merja Ranta ja Topi Hartikainen. Mukava tunnelma säilyi loppuun asti ja yhteislauluna kajahtanut Karjalaisten Laulu paketoi kesän päätökseen ja julisti syksyn alkaneeksi.

Henri Niiranen