lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Älypuhelimen välityksellä pysyy mukana maailmassa

Ruokolahden kirjasto Suovillassa vietettiin maanantaina Ootsie netis - neuvontapäivää senioreille. Mukana neuvomassa olivat Tuija Lind PIRRe-hankkeesta, Eija Lankinen Kelasta, Heli Kääriäinen Osuuspankista ja Tmi Arto Karisuo.  Tapahtumia on tällä viikolla myös Imatralla, Parikkalassa ja Simpeleellä.

Tuija Lind totesi, että pelko ja oma asenne ovat yleisimmät esteet verkkopalveluiden käyttöön. Oletetaan, että jos ei osaa, tapahtuu kauheita, vaikka näin ei olekaan.  PIRRe-hankkeessa tuodaan esille muun muassa sitä, mitä kaikkea voi tehdä vain puhelimen välityksellä.  Asuinpaikka ei enää rajoita esimerkiksi opiskelua.
-Vaikka asuisi kuinka syrjässä, ei tarvitse olla sivussa maailmasta, Lind miettii.
Oppiminen mahdollista minkä ikäisenä tahansa

Arto Karisuon asiakkaana on usein ikäihmisiä. Hänen kokemuksensa mukaan aktiivisuus laitteiden käytössä vaihtelee paljon. Kuitenkin hän tuntee esimerkiksi 85-vuotiaan, joka käyttää sujuvasti tablettia, tietokonetta ja älypuhelinta. Oppiminen on mahdollista minkä ikäiselle tahansa. Apua kaivataan useimmin ohjelmien asennuksessa ja päivityksissä, ohjelmien käyttöön ottamisessa sekä tietojen ja kuvien siirtämisessä laitteelta toiselle. Karisuon toimipiste sijaitsee torin laidalla.
Lind on todennut, että tabletin käyttö on ikäihmiselle se helpoin vaihtoehto. Siitä löytyy kaikki mitä tietokoneeltakin ja paljon enemmänkin ilmaisten sovellusten kautta. Lisäksi näyttö on isompi kuin älypuhelimessa.

Palvelut saatavilla vuorokauden ympäri

Kelan toimipiste on Ruokolahdella kirjastolla auki maanantaisin. Hyvin suuri osa palveluista on kuitenkin käytössä verkossa, kertoi Eija Lankinen. Ohjelma ohjaa ja neuvoo lomakkeiden täytössä. Ei tarvita kuin verkkopankkitunnukset. Ja ilman niitäkin voi esimerkiksi varata ajan. Paikan päällä asiointi onkin selvästi vähentynyt ja koko ajan pyritään kohti paperitonta toimintaa.

Monella tapaa asioiden hoitaminen verkossa on helpompaa, halvempaa ja yksinkertaisempaa kuin asioimalla toimipisteissä. Ja palvelut ovat auki ympäri vuorokauden ja kotoa poistumatta. Heli Kääriäinen Osuuspankista tosin miettii, että kasvotusten asiointi on osalle periaatekysymys sekä sosiaalinen tekijä. Ruokolahdella Osuuspankin konttori on auki tiistaisin ja perjantaisin kello 9-13. Muina päivinä pankkiin pääsee ajanvarauksella. Kääriäinen muistuttaa myös aina asiakkaitaan henkilökohtaisesta vastuusta verkkopankkitunnusten käytössä.

Jaana Hellstén