lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Vanhustenjuhla Jaakkiman kampuksella

Tämän vuoden vanhustenviikon juhlaa vietettiin teemalla Ikäpolvet yhdessä. Ruokolahden kunnan järjestämä juhla oli Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi musiikkipitoinen. Ensimmäisenä esiintyi Kirkonkylän kuoro Tarja Tiilikaisen johdolla ja säestyksellä. Tuttujen laulujen, Taivas on sininen ja valkoinen sekä Karjalan kunnailla laulujen lisäksi kuoro lauloi Ystävyyden puusta, johon lisäväriä antoi kitara- ja rumpusäestys. Petri Laaksosen hieman surumielisen, mutta niin suomalaisille sopivan Täällä pohjantähden alla -laulun soolo-osuuden lauloi Wenla Munukka.

Kunnan puolesta tilaisuuden aloitti nuoriso-ohjaaja Jaana Savolainen, joka toivoi tapahtuman lisäävän kohtaamisia ja vuorovaikutusta eri sukupolvien välillä. Usein tämä on vain asenteista kiinni, totesi Savolainen. Hän kertoi esimerkkitapauksen, miten yli 90-vuotiaan rouvan luonteva kohtaaminen nuorten kanssa laukaisi tilanteen. Viisi nuorta oli menossa ulkoiluttamaan palvelutalon asukkaita. Tehtävän suorittaminen hieman jännitti nuoria. Yksi pyörätuolissa oleva rouva oli tuttavallinen nuorille heti ensi kättelystä alkaen, tunnelma rentoutui. Ulkoilutilanne sujui hyvin, vanha rouva teki nuoriin vaikutuksen tuttavallisuudellaan, syntyi myös hyvää keskustelua ikääntymiseen liittyen.

Nuorilla on aina ollut omat juttunsa, totesi Savolainen. Nuoret haluavat erottua vanhemmasta sukupolvesta. Tämän päivän nuorten tupakointi ja alkoholin käyttö ovat vähentyneet, nuoret ovat kielitaitoisia ja heistä tulee maailmankansalaisia. Tästä on Savolaisen mielestä syytä kiittää vanhempia sukupolvia, jotka ovat luoneet pohjan nykynuorten hyvälle elämälle.

Musiikkimatka tuntemattoman sotilaan muistoihin

Erkki Luumi, Marja-Leena Luumi ja Seppo Äijö esittivät tilaisuudessa Musiikkimatkan Tuntemattoman sotilaan aikakauteen. Koskettava esitys alkoi kehotuksella valmistautua kenttähartauteen, joka alkoi virrellä Jumala ompi linnamme. Erkki Luumin pitämä lyhyt kenttähartaus sisälsi muutamia kehotuksen sanoja Raamatusta, muistutuksen siitä, että sodassa oltiin Korkeimman suojeluksessa.

Musiikkimatkaan kuului useita sota-ajan lauluja, myös vierailla kielillä, karjalaksi, venäjäksi ja saksaksi. Lyhyet puheenvuorot johdattelivat kuulijoita halki sotavuosien. Musiikkimatka päättyi Finlandiaan, jonka aikana yleisö nousi seisten kunnioittamaan satavuotiasta Suomea.

Loppupuheenvuoro

Tilaisuuden loppupuheenvuorossa vanhusneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Heinänen halusi osoittaa kunnioituksensa niille sukupolville, jotka ovat taistelemalla ja työllä saaneet aikaan Suomen, joka on yksi maailman vakaimmista yhteiskunnista. Heinänen totesi, että Ikäpolvet yhdessä-teeman mukaisesti meitä kaikkia tarvitaan, vanhemman polven kokemusta, työikäisten yritteliäisyyttä sekä nuorten ennakkoluulottomuutta. 
Heinänen toivoi aitoa kohtaamista, arvostusta ja kunnioitusta eri ikäpolvien välillä.
– Oma asenne vaikuttaa ja yhteiskunta voi edistää tavoitteiden saavuttamisessa, sanoi vanhusneuvoston puheenjohtaja.
Esimerkiksi yhteiset peli-illat voisivat toimia aidon kohtaamisen tapahtumina. Heinänen muistutti myös isovanhemmuuden tärkeydestä, se on tärkeää kaikille osapuolille. Anna-Liisa Heinänen kiitti kaikkia Vanhustenjuhlan esiintyjiä ja tilaisuuden järjestäjiä sekä osallistujia.

– Juhlaväki tekee juhlan, totesi Heinänen ja pyysi yleisöä siirtymään juhlakahveille Karjalaisten laulun jälkeen valmiiksi katettuihin pöytiin.

Airi Ruokonen