lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Seppeleitä sankarihaudoille talkoilla, lähde mukaan?

 

Havut tuoksuivat, oksasakset napsuivat ja juttu luisti kun kymmenkunta naista oli kokoontunut Kirkonseudun Marttojen Marttalaan sekä Eukonpuodille perjantaina aamupäivällä. Meneillään oli ensimmäiset seppeletalkoot, joissa on tavoitteena tehdä havuseppeleet jokaiselle sankarihaudalle. Seppeleet on määrä laskea haudoille tulevana itsenäisyyspäivänä vapaaehtoisvoimin. Ruokolahdella sankarihautoja on 300, joten ihan pieni urakka seppeleiden sitominen ei ole.

Talkoojärjestelijoinä toimivat Kirkonseudun Martat ja yhteisiä seppeletalkoita on määrä pitää marraskuun alkupuolella useamman kerran. Seppeletarvikkeita on saatavilla talkooaikoina.

Havuseppeleiden pohjat pyöritellään joko sanomalehtipaperista tai risuista. Pääasia että pohja on maatuvaa materiaalia. Pohjarinkulan päälle kieputellaan kuusenhavuja, jotka kiinnitetään ohuella metallilangalla. Käytettävä lanka on nopeasti ruostuvaa ja ulkona hajoavaa materiaalia.

Kunta on myös mukana seppeletalkoissa. Havut on haettu kunnan päätehakkuilta, kunnanjohtaja Antti Pätilan luvalla. Kunta myös tiedottaa talkooasiasta. Ruokolahtelaisia yrityksiä ja yhteisöjä toivotaan talkoisiin mukaan, jotta tarvittava määrä seppeleitä saataisiin kasaan. Marttojen Taija Luukkonen on myös menossa Kirkonkylän koululle opettamaan oppilaille, kuinka seppeleitä sidotaan.

Alkuperäinen idea seppeletalkoista on yksityishenkilöltä. Hämeenlinnalainen Esa Jaatinen oli saanut ajatuksen sankarihautojen seppeleistä viime vuoden puolella, metsätöiden lomassa. Nyt idea on levinnyt koko Suomen laajuisesti ja usealla paikkakunnalla ahkeroidaan seppeleitä.
- Lähikunnista ainakin Lappeenranta ja Rautjärvi ovat mukana. Kuulemma Rautjärvellä on jo 60 seppelettäkin valmiina, kertoo Taija Luukkonen Kirkonseudun Martoista.

Seuraavat yhteiset seppeletalkoot ovat maanantaina 13.11. Marttalassa (Rasilantie 57, 2. kerros) klo 9.30-12 ja Eukonpuodissa klo 10-14. Talkoista löytyy lisätietoja: Facebook/Seppeletalkoot Ruokolahti.

Sanna Äikää