lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Mäyräkoirista tuli elämäntapa

Höglundien omakotitalon pihalla Salosaaressa haukkuu 2-vuotias mäyräkoira Punkkari. Omistaja Pekka Höglund avaa portin ja kehottaa tulemaan sisäpuolelle.
- Hetki. Mari päästää koirat yksitellen pihalle.
Kun vaimo Mari Höglund avaa talon oven, pihamaalle pelmahtaa yksitellen viisi punaruskeaa mäyräkoiraa. Kuuden koiran vastaanottokomitea tervehtii äänekkäästi haukkumalla. Yksi odottaa vielä sisällä.
- Eivät naapurit ole haukuntaa sen ihmeemmin kommentoineet. Enemmän taitaa tulla palautetta siitä, kun minä karjun koiria olemaan hiljaa, Mari Höglund nauraa.

Mari Höglund otti ensimmäisen pitkäkarvaisen mäyräkoiransa vuonna 1994. Rotu vei Höglundin sydämen.
- Nämä vain ovat niin ihania, omapäisiä.
Tällä hetkellä taloudessa asuu kaikkiaan seitsemän koiraa. Uusin tulokas on viisikuinen Kessu, tuontikoira Puolasta.
Höglundit paitsi kasvattavat omaa laumaansa, myös koiria maailmalle oman Festuca-kennelinsä nimissä. Tähän mennessä pentueita on lähtenyt maailmalle 12. Seuraava on suunnitteilla tämän vuoden lopulle.

Punkkari puolustaa luutaan murahtamalla. Hössö hyppää syliin paijattavaksi. Perheen koirat ovat Mari Höglundin mukaan omia persoonallisuuksiaan.
2-vuotias Tintti on vilkas ja Seppo, 9, seuramies. Iita, 5, tulee kaikkien kanssa toimeen.
Pesueen marssijärjestys on selvä: Laumaa johtaa itseoikeutetusti vanhin narttu, 13-vuotias Nuppu. Sille tarjoillaan ruuat ja herkkupalat aina ensimmäisenä.
- Muut saavat Nupun jälkeen ikäjärjestyksessä.

Höglundit harrastavat koirien kanssa kaikenlaista. Perheen isä Pekka hoitaa uroskoirien lenkityksen ja Marin vastuulla ovat tytöt. Koirien kanssa käydään metsällä jäljestysharrastuksen merkeissä. Näyttelyreissuille lähtee myös pariskunnan 6-vuotias Leo-poika.
Kolme vuotta sitten Mari Höglund alkoi vapaaehtoisena pitää Mäyräkoirakerhon nimissä näyttelykoulutusta Vaittilan kentällä. Muutkin kuin mäyräkoirien omistajat innostuivat asiasta.
Nykyisin viikottain pyörivissä koulutuksissa käy nelisenkymmentä aktiivista koiraharrastajaa.

Keittiön pöydän alta kuuluu jyrsimisen ääniä. Kessu on alkanut nakertaa puisen perintöpöydän jalkaa.
Seitsemän koiran taloudessa kommelluksia sattuu tuon tuosta. Ennen joulua kannettavan tietokoneen näyttö hajosi, kun yksi koirista tiputti koneen pöydältä.
Kerran perhe löysi Tintin kuivamuonasäkin sisältä.
- Piipahdimme kaupassa ja sillä aikaa Tintti oli repinyt pussin kylkeen reiän, Mari Höglund nauraa.
Mäyräkoirat ovat Höglundien kokonaisvaltaisia perheenjäseniä. Niillä on talossa omia sohvia ja makuupaikkoja. Yönsä koirat viettävät kuka missäkin; lattialla, sohvalla tai sängyssä omistajansa kainalossa.
- Minulla oli periaate siitä, että koirat eivät tule sängylle. Lipsuin siitä jo ensimmäisen koiran kohdalla, Mari Höglund nauraa.

Postiauto ajaa Höglundien talon ohi. Koirat ilmoittavat epämääräisestä liikkujasta haukkumalla.
Perhe on tottunut siihen, että talossa on harvoin täysin hiljaista. Koirat ovat heille elämäntapa, eikä ilmankaan osaisi olla.
Yhdestä asiasta Mari Höglund on kuitenkin melko varma.
- Tämän enempää koiria meille ei tule.

Katja Neuvonen