lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Pakkanen on lumettajan paras kaveri

Lumi pöllyää FreeSkin rinteillä kun lumetuskoneet käyvät täydellä teholla. Laskettelukeskus on tältä päivältä vielä kiinni, mutta yrittäjä Tuomas Toiviaisen työpäivä on alkanut pikkupakkasessa jo aamuseitsemältä.
- Yläpakkasrajaa ei lumettamiselle ole. Mitä kylmempi, sen parempi, kertoo Toiviainen. - Työpäivä elää kelien mukaan näin alkutalvesta. Tavoitteena olisi saada rinteisiin kerralla koko talven lumet, joka tarkoittaa vajaata puolta metriä tavallisessa rinteessä.

Tänäkin talvena leuto alkutalvi viivästytti laskettelukeskuksen avaamista. - Päästiin lumettamaan joulupyhinä ja eturinne avattiin 29.12. Kun kausi alkoi joululomalla, juniorilaskijoita on ollut mukavasti. Nyt on kolme rinnettä ja park-alue auki.

Kauden kestoksi Toiviainen arvioi kolmisen kuukautta. - Maaliskuun loppuun on tarkoitus laskea, sitten kausi loppuu näillä leveysasteilla. Silloin laitetaan rinteet säppiin tältä talvelta.

Yritys työllistää kauden aikana 5-10 työntekijää. Työvoimaa tarvitsevat varustevuokraamo, hissit, kahvio ja hiihdonopetus.
- Keskivertoviikonloppuna meitä on kymmenisen ihmistä töissä, tekemistä riittää kyllä kaikille, kertoo Toiviainen.

FreeSkin välinevuokraamosta voi vuokrata erityyppisiä laskettelusuksia, lumilautoja, lumikenkiä ja snow-bikeja.
- Kalustotilanne meillä on vuokraamossa tällä hetkellä hyvä. Erilaisia suksia on noin 150 paria.  Uutena tuotteena meiltä löytyy muutama fat-bike eli ”läskipyörä” vuokraamosta. Leveärenkaisella polkupyörällä pääsee kokeilemaan talvipyöräilyä poluilla, vinkkaa Toiviainen.
Pienimmille vuokraamo tarjoaa erilaisia liukureita ja pulkkia, joilla pääsee laskemaan pulkkamäkeen.
- Ollaan pyritty siihen, että keskuksen toimintaa kehitetään koko ajan. Tälla kaudella on investoitu uusiin lumetuskoneisiin. Lisäksi park-alueita kehitetään lisäämällä suorituspaikkoja ja hyppyreitä. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin meillä tärkeimpiä kohderyhmiä, kertoo Toiviainen.

Eniten asiakkaita Free-Skissä käy viikoilla 8 ja 9, jolloin on koululaisten talvilomaviikot Etelä- ja Keski-Suomessa.
- Näille viikoille kehitellään jotain ohjelmaakin,  mutta siitä tiedotetaan enemmän sitten lähemmin, kertoo Toiviainen.

Sanna Äikää