lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Hyvinvointia oikeasta ravinnosta

 

Apua oikean ruokavalion löytämiseen voi saada ammattilaiselta. Kunnollinen ravinto näkyy jaksamisessa ja olemuksessa.

- Monesti ihmiset huoltavat autoaan paremmin kuin omaa kehoaan. Eihän autoonkaan voi laittaa mitä tahansa polttoainetta tai öljyä, jos haluaa sen toimivan kunnolla, sanoo Marin Kuntorastin yrittäjä, ruokolahtelainen Mari Tonder.
Tonderin yritys tarjoaa perinteisempien palveluiden, hieronnan ja fysioterapian lisäksi myös henkilökohtaista kunto- ja ravintovalmennusta.

- Ravintovalmennukseen voi tulla ihan kuka vaan, joka tarvitsee asiantuntijan apua oikeanlaisen ruokavalion laatimiseen. Taustalla voi olla syynä esimerkiksi painonpudotus, väsymys tai vaikka iho-ongelmat. Yhdessä asiakkaan kanssa sitten laaditaan haastattelun ja ravintopäiväkirjan perusteella  oikeanlainen ruokavalio, kertoo Mari.

Terveellinen elämäntapa ja painonpudotus olivat myös Miia Ikosen tavoitteena, kun hän otti yhteyttä viime syksynä Mariin. Joutsenossa asuva Ikonen on kahden pienen pojan, Eeron 4 ja Laurin 2,  kotiäiti.

- Usein kävi niin, että lapsille kyllä tarjosin säännöllisesti kunnon ruokaa, mutta kaikessa kiireessä oma syöminen unohtui. Ja monesti oikean ruuan korvasin jollain makealla. Väärä ravinto näkyi väsymyksenä. Lisäksi halusin pudottaa painoa ja saada loppuelämäksi terveellisen elämäntavan, kertoo Miia.
- Marin kanssa katsottiin ruokavalio kohdalleen ja kolmen kuukauden jälkeen voi jo sanoa että eron huomaa. Vireys ja jaksaminen ovat aivan eri tasolla.

Mitään tarkkaa ”superdieettiä” Miialle ei tehty, vaan kiinnitettiin huomiota ruokailurytmiin, ruuan laadukkuuteen ja oikeisiin ravintoaineisiin. Sokerin ja valkoisen vehnän määrää karsittiin paljon. 

- Lautasella pitää olla paljon värejä, neuvoo Mari. - Kasvisten lisäksi tärkeitä asioita ovat riittävä proteiini, laadukkaat hiilihydraatit ja oikeanlaiset rasvat. En laskisi tarkkaan kaloreita, vaan tärkeää on se mitä syö ja miten paljon.

Kiusauksiakin on kolmen kuukauden aikana ollut, myöntää Miia. - Ottaa aikansa että pääsee huonoista tavoista eroon. Entiseen, totuttuun väärään tapaan syödä on helppo palata. Otan tämän kuitenkin loppuelämän projektina ja on palkitsevaa huomata, että kilot karisevat ja jaksaa paremmin.
En laskisi tarkkaan kaloreita, vaan tärkeää on se mitä syö ja miten paljon.

- Selvästi huomaa, että kun syö säännöllisesti kunnolla, ei edes ehdi tulla nälkä. Mitään tarkkaa dieettiä en noudata. Esimerkiksi jos menen juhliin, syön siellä kyllä herkkuja. Ja tykkään leipoa kotona, nyt vain vehnäjauho on vaihdettu terveellisempään vaihtoehtoon, kertoo Miia.

- Ei elämä saakaan olla pelkkää kieltämistä, naurahtaa Mari.

Sanna Äikää