lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Isokorvainen Artur ottaa lunkisti ja nauttii rapsutuksista

Elokuun alussa Kojon eläinlauma kasvoi yhdellä, kun aasi nimeltä Artur saapui Sikiölään. 
- Tällä hetkellä meillä on kolme kissaa, koira,  kaksi hevosta ja aasi. Sekä tietysti kymmenen omaa kanaa ja kuusi hoitokanaa. Keväällä saadaan hoitoon vielä yksi pässi, kertoo Eeva Ståhl-Kojo perheen lemmikeistä.              

Eeva oli jo muutaman vuoden ajan haaveillut omasta aasista, kun Arturin hankinta tuli mahdolliseksi. Aasi tilattiin kotimaisen aasivälittäjän kautta Belgiasta. Kriteereinä oli kiltteys sekä suuri koko ja aasin piti olla ori. Ori siksi, että Eeva haaveilee muuleista.
 - Aasin koko piti olla meidän tammojen kanssa suunnilleen sama, että astuminen onnistuu. Toivotaan että kesällä tärppää ja seuraavana keväänä saataisiin laumaan pikkumuuli.
Aluksi perheen hevoset, amerikan ravurit Alma ja Cheyenne eivät oikein hyväksyneet Arturia laumaansa, mutta nyt eläimet elävät sulassa sovussa laitumella. Yöt ne viettävät ainakin talvella tallissa, omissa pilttuissaan.

8-vuotias Artur on tiettävästi Suomen suurin aasi. Sen säkäkorkeus on noin 150 cm. Kojon perheen vanhin tytär, 18-vuotias Venla, osallistuu myös mielellään aasin hoitoon.
- Artur on suloinen ja tosi helppo hoidettava. Se tykkää rapsutuksista ja huomiosta, kertoo Venla. Venla myös käyttää Arturia talutuslenkeillä, ratsastuskokeilut jatkuvat keväämmällä.
- Kerran jo kokeilin Arturin selässä istumista. Se ei korviaan lotkauttanut, edes syöminen ei keskeytynyt. Kyllä siitä vielä ratsastettava saadaan, sanoo Venla
.
Arturin kanssa muutaman kilometrin lenkillä kuluu helposti aikaa tunti tai pari.
- Artur on hyvin loiva liikkeissään. Lenkilläkin se pysähtelee usein esimerkiksi oksia pureksimaan. Muutenkin sen kanssa pitää käyttäytyä rauhallisesti, eikä hoputtaa. Aasit ovat varovaisia liikkeissään, johtuen niiden luonnollisesta, usein vuoristoisesta elinympäristöstään, selittää Venla.

Ruuan suhteen Artur ei ole kovin vaativainen. Se syö olkia ja heinää, ja herkkuja pitää välttää, jottei ylipainoa pääse kertymään. 
- Juomavesi sille pitää tarjota lämpimänä. Aasit juovat vain kerran päivässä noin  saavillisen kerrallaan, siksi vesi ei voi olla ainakaan näin talvella ihan kylmää, Venla kertoo.

Harjauksesta Artur ei oikein välitä.
- Ilmeisesti se ei aikaisemmassa kodissaan ole tottunut harjaukseen. Se vaatii vielä totuttelua. Kaviot  Artur  antaa melko hyvin hoitaa, ne pitää vuolla noin kuukauden välein, sanoo Eeva.  Sitä varten Kojoilla käy kengittäjä.
- Jostain syystä kengittäjällä ei ollut aikaisempaa kokemusta aaseista, naurahtaa Eeva.

Ainakin tiettävästi Artur on ainut ruokolahtelainen aasi. Venla on tekemässä Arturille omaa Instagram- tiliä, jota kautta muutkin pääsevät seuraamaan isokorvaisen aasin elämää.

Selvästikään Kojon perheen eläinmäärä ei ole vielä täynnä. - Muutaman pilttuupaikan tarvitsisimme talliin lisää, haaveilee Eeva.

- Ne tulevat pikkumuulit pitäisi sinne mahtua. Ja ehkä joku päivä meille muuttaa toinen aasikin. Lisäksi joskus eläinlauma kasvaa ihan yllättäenkin. Eräänä vuonna fasaani liittyi kanalaumaan talven ajaksi. Siellä se eleli kanalassa ja sitten keväällä muutti pois.

Sanna Äikää