lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Maahanmuuttajanuorille etsitään tukihenkilöitä ja vapaaehtoistöitä

Alaikäisinä Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijoita asuu Imatralla ja Ruokolahdella noin 20. Heistä viisi on jo saanut myönteisen oleskelulupapäätöksen. Monella nuorella ei ole juurikaan kontakteja suomalaisiin, vaikka he sitä kaipaisivatkin.

 

 Kirkkopalveluiden Tuu mukaan -hanke haluaa edistää näiden nuorten kotoutumista. Vuoden loppuun kestävällä hankkeella on kaksi päätavoitetta: löytää tukihenkilöitä nuorille ja tuoda tunnetuksi vapaaehtoistyöhön kannustavaa sivustoa.

Tukihenkilötoiminta käynnistyy kevään aikana. Ruokolahden ja Imatran alueelta etsitään henkilöitä, jotka voisivat toimia nuorten keskustelukumppaneina, kaverina harrastustoiminnassa tai vaikka apuna ohjaamassa nuoren itsenäistymistä.

 

Tukihenkilöitä koulutetaan kahden päivän ajan huhtikuun ensimmäisellä viikolla Imatralla. Hankkeen projektikoordinaattorin Jukka-Pekka Itkosen mukaan koulutuksessa avataan yleisellä tasolla taustoja nuorten tilanteesta huomioiden heidän haavoittuva asemansa.

-  Osa ei esimerkiksi tiedä, missä heidän vanhempansa tällä hetkellä ovat tai ovatko he edes elossa.

Kun tukihenkilö ja nuori on yhdistetty, he voivat sopia keskenään, miten ja kuinka usein tapaavat ja mitä tekevät.

Itkosen mukaan tukihenkilöiksi toivotaan kaikenikäisiä ihmisiä. Tukihenkilön on kuitenkin oltava täysi-ikäinen.

Tukihenkilöiden kesken järjestetään kerran kuukaudessa vertaistukitapaamisia, joissa voi esittää mieleen heränneitä kysymyksiä.

 

Toinen tukemisen muoto on kannustaa nuoria lähtemään mukaan vapaaehtoistyöhön. Jo vuosia Suomessa toiminut Vapaaehtoistyö.fi -sivusto kerää kolmannen sektorin toimijoita, esimerkiksi liikuntaseuroja ja yhdistyksiä, jotka ilmoittavat työtarpeestaan vapaaehtoistyölle.

- Tehtävä voi olla vaikka Suomen Punaisen Ristin lipaskeräyksen toteutuksessa mukana oleminen.

Nuori rekisteröityy sivustolle ja ilmoittautuu työn tekijäksi. Tiedot jäävät sivustolle ja nuori saa koottua sinne tietoja, joita voi hyödyntää CV:tä kootessa.

 

Tällä hetkellä Imatralla ja Ruokolahdella ei ole vielä vapaaehtoistöitä. Itkonen toivoo, että kolmannen sektorin toimijat lähtisivät toimintaan mukaan ilmoittamalla vapaista paikoistaan.

 

Katja Neuvonen

 

Tukihenkilökoulutus järjestetään Imatralla Monikulttuuriyhdistys Kipinän tiloissa (Tainionkoskentie 10). Koulutuspäivät ovat perjantaina 6.4. kello 17-20 ja lauantaina 7.4. kello 9-15.