lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Intohimona pilkkiminen

29-vuotiasta Toni Wahlstenia voi kutsua intohimoiseksi pilkkijäksi. Tänäkin talvena miehen pilkkikausi alkoi heti kun järven jäälle vain suinkaan uskalsi mennä ja loppuu siinä vaiheessa kun keväällä jäät häviävät.
- Aion pilkkiä niin pitkään kuin jäälle pääsee, toteaa Wahlsten.
- Joskus kevään viimeisimmillä pilkkireissuilla voi iltapäivällä olla ongelmallista päästä jäältä pois kun aurinko on sulattanut rannat päivän aikana. Mitään turhia riskejä en kuitenkaan aio ottaa.
Turvavarusteista Wahlstenilla on mukanaan jäänaskalit. Niitä ei vielä ainakaan ole koskaan joutunut käyttämään.
- En ole ikinä tippunut jäihin. Toivottavasti en tipukaan, mies naurahtaa.

Pilkille mies lähtee aina kun vain aikataulut antavat myöten.
- Joka viikonloppu kierrän kilpailuissa, yleensä lauantaina sekä sunnuntaina, kertoo Wahlsten.
- Edellisenä viikonloppuna lauantaina oli oman kylän pilkkikilpailu Olutpilkki ja sunnuntaina kävin Lemillä kisoissa.
Miehen tämän talven parhaita kisasijoituksia ovat 3.sija SM-särkipilkissä sekä Etelä-Karjalan piirimestaruuspilkin voitto. Kaukaisin pilkkikisapaikka tällä pilkkikaudella on ollut Tohmajärvi.
- Tulee välillä ajettua pitkiäkin matkoja kisan takia, vähän niin kuin rakkaudesta lajiin. Ja välillä kisoissa pärjää, välillä ei, kommentoi Wahlsten.

Wahlstenin pilkkimisharrastus on alkanut jo lapsena. Perhe asui Untamo-järven rannalla Rautjärvellä ja talvella oli luonnollista siis lähteä pilkille. Murrosiässä pilkki-into hieman hiipui, mutta armeijan jälkeen virisi taas uudelleen.
- Käyn usein pilkillä isäukon tai kaverin kanssa. Mukavaa, kun on juttuseuraa mukana.
Parhaita kalapaikkojaan pilkkimiehet eivät usein paljasta. Kysyttäessä Toni Wahlsten kertoo ympäripyöreästi hyviä pilkkiapajia löytyvän Saimaalta esimerkiksi Utula-Kyläniemi -alueelta.
- Joskus olen ihan Törölahdelta pilkkinyt monta kiloa ahventa kerralla. Niistä on riittänyt naapureillekin jaettavaksi.
- Tänä vuonna kala on ollut tiukassa. Jäät tulivat sen verran myöhään, että vesi ehti jäähtyä tosi kylmäksi. Nyt kalat makaavat horroksessa ja liikkuvat huonosti. Nyt joutuu käyttämään surviaisentoukkaa houkuttimena, opastaa Wahlsten.

Surviaisen- ja kärpäsentoukat Wahlsten säilyttää styroksirasiassa, joka pilkkikisan ajaksi kiinnitetään hihnalla reiteen.
- Tästä on nopea napata uusi syötti, eikä kulu aikaa pilkkirepun kaiveluun, kertoo mies. Pilkkireppu on säiliöllinen malli, jonne saa saaliin talteen. Erilaisia vapoja on matkassa parisenkymmentä ja pilkkejä sekä erivärisiä koukkuja toinen mokoma. Pilkkivavat mies on tuunannut mieleisikseen kokemuksen perusteella.
- Kun tekee itse, niin saa juuri sellaisen kun haluaa.

Toni Wahlsten toivoisi pilkkimisen pariin lisää nuoria.
- Suurin osa kalastusseurojen jäsenistä on jo vanhoja ja itse olen ihan nuorimmasta päästä. Olisikohan kouluilla mahdollisuutta järjestää lapsille pilkkipäiviä, pohtii mies ja lupautuu itse lähtemään mukaan opastajan roolissa.

Sanna Äikää