lauantai 1. lokakuuta 2022

.

500 litraa maitoa päivässä

Parin viikon ikäinen sonni työntää päätään silitettäväksi. Se lipaisee karhealla kielellään omistajaansa Heikki Liukkosta.
Sonni ja sen vieressä oleva toinen sonni lähtevät piakkoin uuteen kotiin. Liukkosen maitotilalle jäävät vain lypsylehmät, joita ympärillä ammuu parikymmentä.
Liukkosen maitotila Äitsaaren Kurjalassa alkaa olla harvinaisuus Ruokolahdella. Tällä hetkellä lypsytiloja on paikkakunnalla 15. Liukkosen arvion mukaan tilojen määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa ja tahti jatkuu edelleen.

Heikki Liukkonen siirtyi tilan puikkoihin vuonna 1998 sukupolvenvaihdoksen myötä. Tilan perustivat jo 1970-luvulla Liukkosen vanhemmat.
- Äiti käy edelleen auttelemassa navetassa, Liukkonen sanoo.
Maatilan jatkaminen oli Liukkoselle helppo valinta. Koulunpenkki ja lukeminen eivät miestä juurikaan kiinnostaneet.
- Parhaat tunnit koulussa olivat välitunti ja ruokatunti.

Liukkosen päivä alkaa aamulla kello 5.30, jolloin lehmät lypsetään ensimmäisen kerran. Päivän aikana hän hoitaa muita maatilan toimintaan liittyviä töitä. Iltapäivällä lypsykierros alkaa alusta.
Maidon tie lehmästä purkkiin on monivaiheinen prosessi. Vain pieni osa siitä tapahtuu tilalla.
Maito lypsetään lehmistä koneiden avulla tilasäiliöön. Ensimmäinen laadunvalvonta tapahtuu jo tässä vaiheessa.
Jos maidossa näkyy poikkeamia, esimerkiksi tulehduksesta kertovaa värjäytymää tai verta, se hylätään. Puhdas maito menee säiliöön, jossa se jäähdytetään alle 5-asteiseksi.
Liukkosen tilalta lähtee maitoa eteenpäin hieman vajaat tuhat litraa joka toinen päivä. Maitolitrasta maksetaan noin 0,40 senttiä ja lisäksi muutama sentti valtiolta per litra.

Liukkosen lehmät elävät parsinavetassa. Siinä lehmät seisovat tai makaavat parteen kiinnitettyinä. Laitumelle ne päästetään alkukesästä ja otetaan takaisin sisään taas syyskuun lopussa.
Lehmien lypsäminen kesäaikaan on oma shownsa, sillä Liukkosen navetasta laidunmaalle on parinsadan metrin matka. Sieltäkin lehmät täytyy kuljettaa joka päivä navettaan lypsylle.
Uuden eläinsuojelulain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna. Eläinsuojelujärjestöt ovat ajaneet voimakkaasti parsinavettojen kieltämistä. Jos Suomessa tulisi voimaan laki, jossa lehmät tulisi siirtää parsinavetoista pihattoihin, Liukkonen olisi pulassa.
- Siinä vaiheessa lehmät todennäköisesti joutuisivat etsimään uuden kodin.

Heikki Liukkonen saa ensi viikolla tunnustusta työstään, kun Walter Ehrströmin säätiö palkitsee pitkäjänteisessä laatutyössä onnistuneita maidontuottajia kultaisella mitalilla. Mitali myönnetään maidontuottajalle, joka on 25 tai 50 vuoden ajan yhtäjaksoisesti tuottanut Suomen parhaan laatuluokan maitoa.
Parhaan laatuluokan eli E-luokan maidossa on matalat solu- ja bakteeriluvut, eikä siinä saa esiintyä antibiootteja.
Liukkosen laatumaidon salaisuus on lehmien hyvässä ruokinnassa ja puhtaassa vedessä.
- Vesi tulee omasta kaivosta.
Liukkonen ottaa tunnustuksen vastaan vaatimattomasti, mutta hyvillä mielin. Helsingin juhlallisuuksia varten Liukkonen on tilannut lomittajan jo hyvissä ajoin alkuvuodesta.
- Kuuleehan siellä ministerin puheenkin.

Katja Neuvonen