lauantai 1. lokakuuta 2022

.

EU-ruokaa Ruokolahdelle

 

Ruokolahti on saanut jaettavaksi  tuhannen kilon erän EU-ruoka-apua.

Ruokolahden seurakunnan diakonissa Riitta Luume kävi kevättalvella tutkimaan, olisiko Ruokolahden mahdollista saada EU-ruoka-apua. Hän soitti Kirkkopalveluihin, jonka kautta ruoka-apua jaetaan. Sieltä luvattiin, että syksyn ruokajakeluerään ehtii vielä mukaan. Toisin kuitenkin kävi. Jo seuraavana päivänä Luumelle soitettiin ja luvattiin 1000 kilon ruokaerä. Jokin järjestö oli tehnyt vahingossa tuplatilauksen ja yksi ylimääräinen erä jouti Ruokolahdelle.
- Tämä oli tällainen nykypäivän ruokkimisihme, naurahtaa Luume.

EU-ruoka-apuna Ruokolahdelle saapui yhteensä 1000 kiloa elintarvikkeita, muun muassa hapankorppuja, maitojauhetta, makaronia, purkkihernekeittoa, sika-nautasäilykettä, mysliä, pastaa, vehnä- ja sämpyläjauhoja sekä puurohiutaleita.
Ruokaa on tarkoitus jakaa kriisiapuna seurakunnan diakoniatyön kautta ja erilaisissa seurakunnan ruokailutapahtumissa. Osan ruuista menee jakeluun Ruokolahden Työttömät ry:n kautta ja osa Ruokolahden Mielenterveyskuntoutujien kautta. Myös Ruokolahden sosiaalitoimelle on annettu tieto saatavilla olevasta avusta.

Diakonissa Riitta Luumen mukaan seurakuntaan on yhteydessä muutama avuntarvitsija kuukaudessa. Mitään tiettyä asiakasprofiilia ei ole, vaan avuntarvitsijoita on yksinhuoltajista eläkeläisiin ja pitkäaikaistyöttömiin. Seurakunnalla on varattu tietty määräraha ns. kertaluonteiseen kriisiapuun ja saatu apu voi olla esimerkiksi ostositoumus ruokaan tai lääkkeisiin. Tällä hetkellä apuna jaetaan myös EU-ruoka-avun elintarvikkeita, joiden ”sivuvarasto” Riitta Luumen työhuoneessa sijaitsee. Pääosa elintarvikkeista on varastoitu muualle.

Tulevan viikon torstaina, 26. päivä huhtikuuta Ruokolahden seurakunta järjestää Rokkatorstain. Rokkatorstaina Seurakuntakodilla tarjotaan hernekeittolounas klo 12. Samalla jaetaan tarvitseville ruokolahtelaisille myös EU-ruokaa.
EU-ruokaa jaetaan myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päivätoiminnassa osoitteessa Matintie 14-16 2.5. kello 12-14, 9.5. kello 10-12 ja 23.5. kello 10-12.
Riitta Luumen mukaan EU-ruoka-apu on kokeilu ja jatkossa katsotaan, onko sille tarvetta. EU-ruoka-apua on mahdollista hakea kaksi kertaa vuodessa.

Sanna Äikää