lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Kaikun nimikkoruoka on possupotti ja mustikkakukko

Kulttuuripalvelu Kaiku on tehnyt vuoden alusta yhteistyösopimuksen paikallisen pitopalveluyrittäjän Susanna Hännisen kanssa. Jatkossa hän huolehtii kahvilassa järjestettävien yksityistilaisuuksien tarjoiluista. 
Yhdessä Hännisen kanssa Kulttuuripalvelu Kaikun Virve ja Jari Niiranen suunnittelivat Kaikulle aivan oman, perinteitä kunnioittavan, mutta hiukkasen uudella ”tvistillä” tarjottavan nimikkoruuan, possupotin.
Possupotti on uunissa hyvin pitkään, yleensä yön yli haudutettua porsaanlihaa, lähinnä niskaa ja lapaa. Possun lisukkeeksi tarjotaan uunijuureksia, puolukkaa, suolakurkkua ja leipää. Leipää dipataan eli tuipataan possun haudutusliemeen. Tradition mukaan jos dipattava leipä tipahtaa liemeen, joutuu ruokailija laulamaan jotain kanssaruokailijoille.
Jälkiruuaksi ateriaan kuuluu mustikkakukko ja kermavaahto. Mustikkakukko on ruiskuoren alla uunissa haudutettua mustikkaa.
Hännisen kanssa yhteistyössä on kehitetty myös Kaikun nimikkoleivos, kuusenkerkkä-mustikka-juustokakku. Juustokakkua on tarjolla Kaikun kahvilassa kesän ajan.


Kaikun nimikkoruoka valmistetaan lähituottajien raaka-aineista. Juurekset tulevat Äitsaarelta, liha lähimmästä lihatukusta ja marjat Ruokolahden metsistä.
- Halusimme nimikkoannoksesta herkullisen, rouhean ja perinteitä kunnioittavan. Ruis tulee esiin annoksessa sekä ruisleivän että mustikkakukon muodossa. Toivomme että tämä annos herättää monelle makumuistoja lapsuudesta, kertoo Virve Niiranen.

Susanna Hänninen oli tyytyväinen Kulttuuripalvelu Kaikun kanssa aloitettuun yhteistyöhön.

- Kaikun nimikkoannoksen suunnittelu sujui todella helposti. Puhuimme samaa kieltä Niirasten kanssa. Olen tyytyväinen siihen, että yhteistyö heidän kanssaan tuo lisää töitä yritykselle. Kesäksi pääsemme palkkaamaan viidennen työntekijän.

Ruokolahti-seuran Jouko Siitonen kaavaili jo tulevaisuutta possupottiannokselle.

– Tästähän voisi tulla tavaramerkki Ruokolahti-talolle, maalailee Siitonen.

Possupottia saa Ruokolahti-talolla ennakkotilauksella Kulttuuripalvelu Kaikulta.

Sanna Äikää