sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kirja Ahjärven historiasta

Viime vuoden keväällä ruokolahtelainen Jarmo Mäntykangas Googlasi kotiseutunsa ”Ahjärven” ja hakutulos oli tosi heikko. Tästä mies sai kipinän kirjan luomiseen
.
Aluksi Jarmo Mäntykankaan oli tarkoitus koota muutaman sivun historiikki ja lukea se kotikylän Suomi100-juhlassa. Historiikki alkoi kuitenkin työn edetessä laajenemaan ja siitä tulikin loppujen lopuksi 236-sivuinen oikea, kovakantinen kirja.

 Mäntykankaan kirjaan on taltioitu historiallisesti merkittäviä tapahtumia Ahjärveltä, jopa jääkauden lopulta lähtien aina 1980-luvulle saakka. Kirjassa käydään muuallakin Ruokolahdella ja Vuoksea pitkin jopa Laatokan suulla. Kirjan aiheita ovat muun muassa sodat, metsästys ja kalastus, metsätyöt, koulut sekä vanhat mittayksiköt.

Teoksensa lähteinä Mäntykangas on käyttänyt vanhojen kyläläisten tarinoita ja muistoja ja erilaisia historiikkeja sekä internetistä kaiveltuja tietoja. Aineistojen keräämiseen mieheltä meni noin kuukausi. Kirja on kuvitettu vanhoilla valokuvilla, Jarmo Mäntykankaan itse kuvaamilla  luontokuvilla, kartoilla ja taulukoilla.Kirja ei suinkaan ole Mäntykankaan esikoisteos, vaan opettajana toiminut koneinsinööri on kirjoittanut toistakymmentä ATK-aiheista oppikirjaa 1980-luvulta lähtien. Oppikirjojen kirjoittamiselle tuli tarve, kun ilmeni että suomenkielistä aineistoa tietyistä aiheista ei ollut ollenkaan.

Kirjoittamisen lisäksi toinen Jarmo Mäntykankaan rakas harrastus on valokuvaus.

Kuvausharrastus on alkanut jo vuonna 1980 ja Mäntykangas on palkittu useissa kansainvälisissä valokuvauskilpailuissa.

Rakkaimpia aiheita kuvaajalle ovat luontoaiheet.
- Eilenkin aamulla lähdin jo neljältä järvelle kuvaamaan lokkeja ja siellä reissulla vierähti helposti neljä tuntia, kertoo Mäntykangas.

Jarmo Mäntykankaan valokuvia ja historiikkeja voi tutkia kirjastaan Ahjärveltä aloitettiin Suomen historiaa. Kirja on myynnissä Ruokolahdella Lohelassa ja Käpälämäessä sekä Vuoksenniskalla Vuoksen kirjakaupassa.