sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kilpauimari ja matikkanero tunnustautuu jätskihulluksi

Kuka olet?
Olen Antti Oinonen, 15-vuotias ruokolahtelainen. Aloitan peruskoulun viimeisen luokan Ruokolahden koulussa ensi syksynä.

Missä ja miten asut?
Käringillä omakotitalossa äidin, isän ja siskon kanssa. Lisäksi meillä on koira ja kissaa Meillä oli myös hevonen, mutta se myytiin pois, koska tulin allergiseksi ja en uintiharrastukseni vuoksi enää ehtinyt ratsastaa sillä.

Miten kesäsi on mennyt?
Koulutodistusten jaon jälkeen laiskottelin pari päivää. Ennen juhannusta olin viikon verran töissä istuttamassa taimia, ja osallistuin ikäkausimestaruusuinteihin.

Harrastat aktiivisesti uimista. Miten ajauduit harrastuksen pariin?
Aloitin uimisen joskus 7-9-vuotiaana. Olin äitini kanssa Imatran uimahallin kahviossa ja katselin altaille. Sanoin äidille, että haluaisin kokeilla uimista. Äiti lupasi viedä minut muutaman kerran harjoituksiin ja siitä se lähti.
Nykyisin treenaan kuusi kertaa viikossa iltaisin 1,5 tuntia kerrallaan. Lisäksi viikossa on yhdet aamutreenit ja sunnuntaisin saliharjoitus. Lauantait ovat vapaapäiviä.

Mitkä ovat tavoitteesi uinnissa?
Päälajini on rintauinti. Tavoitteeni on päästä 100 metrin rintauinnissa omalla ikätasollani viiden parhaan joukkoon. Tällä hetkellä olen kymmenen parhaan joukossa.

Olet lahjakas myös matematiikissa. Miten olet siinä kehittynyt?
Vanhemmat kannustivat pienempänä tekemään lisätehtäviä koulukirjoista. Myöhemmin siitä on ollut kyllä hyötyä.
Olen suorittanut matikan opintoja yläasteella omaan tahtiin. Suoritan peruskoulun matikan loppuun ysin syksyllä.Keväällä saan tehdä lukion matikan kursseja.
Olin keväällä kisaamassa valtakunnallisessa yläasteikäisten matematiikkakilpailun finaalissa, jonne osallistui 20 koululaista koko Suomesta ja Viron kaksi parasta. Olin kilpailun 12.

Mitä haluaisit tehdä isona?
Hankala kysymys, koska haluaisin tehdä niin paljon kaikkea. Lääketiede kiinnostaa, esimerkiksi kirurgin työ tai labrapuoli, jossa voisi tehdä vaikka uusia lääkkeitä. Toisaalta enoni on diplomi-insinööri ja töissä Wärtsilässä, sellainenkin työ voisi kiinnostaa.
Uinnista en aio ammattia, vaikka haluan kilpailla vielä vuosia. Suomessa ei urheilulla menesty, ellei ole todella hyvä. Uinti ei ole niin iso laji.

Mikä Ruokolahdella on hyvää ja mikä huonoa?
Positiivista on se, että täällä ovat kaikki kaverit. En ole muutenkaan kiinnostunut kaupunkikulttuurista. Tykkään siitä, että täällä voi katsoa kauas, eikä näe oikein mitään.
Olisi kiva, jos Ruokolahdella olisi kunnollinen kehonpainoharjoittelupaikka ulkona, jossa olisi esimerkiksi leuanveto- ja dippitanko sekä erilaisia laatikoita, joiden päälle hyppiä.

Kerro itsestäsi asia, jonka vain lähimmät tietävät?
Kaikki kaverit kyllä tietävät, että tykkään paljon lukemisesta. Luen lähinnä fantasiakirjallisuutta. Välillä luen paljon, välillä vähemmän.
Toinen juttu on, että tykkään tosi paljon jäätelöstä. Olen jäätelöhullu. Äiti joskus sanoi, että en kai nyt syö jäätelöä, kun ulkona on 20 astetta pakkasta.
Lempijäätelöni ovat tuuteista Jättis ja tikuista uusi Omar-jäätelö.

Katja Neuvonen

Tässä juttusarjassa haastatellaan eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ruokolahtelaisia.