sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Ruokolahdelle uusi kahvila

Helena Alitalolla riittää puuhaa. Pieksämäeltä kotoisin oleva sairaanhoitaja ihastui Rasilassa sijaitsevaan Miinanpolku ykköseen ja päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Hienoon, vanhaan taloon saadaan uutta elämää liiketoiminnan muodossa.
Keltaisen kartanon kievari avautuu lähiaikoina, kun tilat saadaan kuntoon. Ilmoituksia kannattaa siis seurata, jotta osaa mennä avajaiskahveille.

Keltainen, iso puutalo näyttää tunnelmalliselta jo ulkoapäin. Pihan isot hopeapoppelit ovat nähtävyys sinänsä ja jo niiden takia kannattaa pihapiiriin piipahtaa.
Sisällä on vanhan talon lumoa vanhoine hirsiseinineen ja upeine uuneineen. Tiloja on sisustettu vanhoin huonekaluin ja esinein.
Helena Alitalo kertoo, että tarkoituksena on kahvilatoiminnan lisäksi myydä käsitöitä. Hän on itse innostunut tuunaamaan kaikenlaista vanhoista materiaaleista ja pitää sydämen asianaan kierrätystarvikkeiden hyödyntämistä. Lisäksi hän ottaa mielellään myyntiin paikallisten tekijöiden tuotteita ja myytävää on tulossa myös eri puolilta Suomea.

Kahvilasta yrittäjä haluaa leppoisan paikan, johon kaikki vauvasta vaariin ovat tervetulleita hengähtämään hetkeksi kahvikupposen äärelle. Aukioloaikoja vielä mietitään ja ylipäätään niitä ja toimintaa on tarkoitus muokata ihmisten palautteen myötä.
Tarjolla on itseleivottuja tuotteita ja kotiruokaa. Kunhan viilenee, Helena aikoo tutustua leivinuuniin ja paistaa siinä kalakukkoja.

Keltaisen kartanon kievari on myös B&B. Yläkerrasta löytyy kaksi kahden hengen huonetta ja yksi yhden hengen huone.
Lisäksi talon toisessa päässä on oma erillinen asuntonsa, josta saa vaikkapa perhehuoneen.
Tunnelma majoitushuoneissa on levollinen ja jokainen niistä on omanlaisensa.

Helena Alitalo on pitkään tehnyt pitopalvelua ja sitä on tarkoitus nytkin jatkaa. Talossa voi myös järjestää kursseja ja tilaisuuksia. Sinne mahtuu jopa 60 hengen ruokailu.
- Meillä on mahdollisuus myös juhlien taltiointiin. Voimme ottaa esimerkiksi hääkuvia.

Talossa on monia mahdollisuuksia ja aika näyttää, mitä kaikkea uusi yrittäjä keksii siihen kehittää.
- Ajatuksena on työllistää itsensä ja ehkä joku muukin.
Jossain vaiheessa Helena haluaisi myös vuokrata Ruokolahdelta oman asuinpaikan, johon saisi tuotua islanninhevosensa. Paikkakuntaan hän ei vielä ole paljon ehtinyt tutustua, mutta vesistöineen se on hyvin kaunis ja kirkkoa tuore paikkakuntalainen kehuu upeaksi.

Keltaisen talon historia kiinnostaa Helena Alitaloa. Hän mielellään kuulisi siitä lisää, joten paikallisten historiantuntijoiden yhteydenottoja toivotaan kievarissa.

Jaana Hellstén