Millaista on hyvä arki ruokolahtelaisten mielestä?
- Luotu 08.08.2018
Kesä ja lomat alkavat olla loppusuoralla. Pian arjen täyttävät taas työt, koulut, päiväkoti ja harrastukset. Yllättääkö arki, väsyttääkö se ennakkoon vai ovatko rutiinit jo tervetulleita? Kesäisestä lämmöstä on ainakin tänä vuonna ollut mahdollista nauttia täysin siemauksin. Millaista sitten on hyvä arki meille kullekin? Kyselin sitä eri-ikäisiltä ruokolahtelaisilta.
Wikipedian määrittelyn mukaan arki on ihmisen jokapäiväistä elämää, joka koostuu rutiineista. Arki on vastakohta lomalle ja pyhälle. Psykoterapeutti Maaret Kallio on todennut, ettei ihan tavallista arkea arvosteta tarpeeksi. Usein arvostus tulee vasta vaikeiden aikojen, kuten sairauksien, myötä ja tavallinen arki alkaa näyttäytyä kullanarvoisena.
Kysyin ensimmäisenä arjesta neljännelle luokalle meneviltä ystävyksiltä Sisu Tammistolta ja Aleksi Hellsténiltä. Sisu totesi arjen olevan sitä, kun pitää mennä kouluun ja töihin. Hyvä arki on Sisun mielestä sitä, että kaikki asiat menevät hyvin. Aleksi totesi hyvää arkea olevan sen, ettei tule läksyjä.
Seuraavaksi kysymyksiin vastasi 4-vuotias Elisabeth Suopanki. Hänestä arki on arkielämää ja hyvä arki sitä, että saa olla hyvissä töissä. Hänelle itselleen hyvä arki on sitä, että saa leikkiä.
Kymmenvuotias Milla Lindqvist kertoi arjen mielestään olevan tavallista elämää, johon kuuluvat perhe, koulu, työ ja hyvinvointi. Hyvä arki on hänestä kivaa ja mukavaa yhdessäoloa. Kuusivuotias pikkusisko Peppi kokee arjen olevan leikkimistä ja päiväkodissa oloa. Hyvään arkeen kuuluvat kaverit ja ulkona oleminen.
Aikuisten ajatuksia aiheesta kysyin ensin äitienpäivän kunniamerkin tänä vuonna saaneelta Sirpa Hammarénilta.
Sirpa vastasi:- Hyvä arki? Kun arkitetris kulkee eteenpäin ilman jatkuvaa säätämistä. Kun perheenjäsenet jaksavat arkityönsä/koulunsa lisäksi tehdä muutakin ja nauttia elämästä, eikä se arki ole vain seuraavan loman odotusta. Hyvä arki on moneen suuntaan aktiivista aikaa.
Kahden lapsen isä Tommi Helenius ajattelee hyvän arjen olevan sitä, että on rutiinit, joiden mukaan elämä kulkee mukavasti eteenpäin. Silloin viikonloput ja lomat ovat jotain mitä odottaa.
Pientä vauvaa kahden isomman lapsen ohella hoivaava Mirella Mattinen mietti hyvään arkeen kuuluvan perheen yhteisen ajan ja kiireettömyyden.
Hyvään arkeen mahtuvat omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja pienet ilonaiheet, kuten vaikka ystävän halaus, hyvä kappale autoradiosta, tuoksuva kahvikupillinen tai kynttilänvalossa tunnelmointi syksyisenä arki-iltana.
Muutama kuukausi sitten hoitovapaalta töihin palannut Noora Kovanen kuvaa hyvää arkea vuorollaan näin:
- Hyvä arki on sellaista, joka pohjautuu omaan arvomaailmaan, on jaettu yhdessä perheen kanssa. Sisältää selkeät rutiinit ja silti mahdollisuuden extempore-juttuihin. Hyvä arki sisältää rakkautta, turvaa, läheisyyttä, toisista huolehtimista ja toisten huomioon ottamista. Kivaa tekemistä joko yhdessä perheen kanssa, yksin omasta ajasta nauttien tai ystävien kanssa vietettyjä hetkiä.
Ylipäätään kiitollinen mieli tekee arjesta paremman. Se, että etsii huonosti olevien ja puuttuvien asioiden sijaan ilon aiheita.
Eläkkeellä oleva Leila Lehtinen muistaa yhä väsymyksen ja riittämättömyyden tunteen vuorotyössä käyvänä äitinä. Myöhemmin hän on oppinut olemaan armollinen itselleen. Tekemättömät työt helposti rasittavat mieltä, mutta voi opetella iloitsemaan siitä, kun saakin jotain tehtyä. Myös ajan tai avun antaminen lähimmäiselle tuo itsellekin hyvää mieltä. Ylipäätään kiitollinen mieli tekee arjesta paremman. Se, että etsii huonosti olevien ja puuttuvien asioiden sijaan ilon aiheita.
Suomen mielenterveysseuran sivustollakin muistutetaan, että hyvään arkeen mahtuvat omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja pienet ilonaiheet, kuten vaikka ystävän halaus, hyvä kappale autoradiosta, tuoksuva kahvikupillinen tai kynttilänvalossa tunnelmointi syksyisenä arki-iltana. Lopulta toimiva arki on kaiken perusta, jonka puutteita on vaikea korjata lyhyen loman aikana.
Näin kesän lopulla onkin ehkä hyvä aika pohtia, miten minun arkeni voisi olla mahdollisimman hyvää elämää.
Jaana Hellstén