Koulutaulut olivat entisajan opetuksen Google
- Luotu 15.08.2018
Taitotalolla vietetään sunnuntaina taidenäyttelyn avajaisia. Yleisön toivomassa näyttelyssä on esillä suuri määrä koulutauluja 1900-luvun alulta alkaen. Pääosin näyttelyssä on esillä kotimaisia koulutauluja ja suurin osa niistä on peräisin Ruokolahden eri kouluista, muun muassa samasta talosta, jossa ne nyt ovat esillä.
Koulutaulujen asiantuntija Harri Tonder kertoo, että näyttely oli tarkoitus kasata jo Suomi100-vuoden kunniaksi. Se lykkääntyi ja nyt voidaan ajatella sen osuvan hyvään kohtaan esimerkiksi siksi, että uuden Ruokolahden koulun aloittaessa toimintaansa on hyvä miettiä millaista koulunkäynti on ollut aiemmin.
Ruokolahden Taideyhdistyksen väki toivoo, että koululuokat sopisivat vierailuajan ja opastuksen näyttelyyn. Koulutaulut ovat edelleen täynnä havainnollistavaa tietoa muun muassa historiasta, biologiasta, maantiedosta ja terveydestä.
Taideyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Pellinen toivoo digiajan oppilaiden näkevän, mistä tietoa saatiin ennen googlea.
Kansakoulun isä, Uno Cygnaeus, korosti aikanaan, että opetusta pitää havainnollistaa ja suositteli kuvatauluja tähän tarkoitukseen. Ne olivat kuitenkin kalliita, kunnes 1900-luvulla alettiin valmistaa tauluja myös Suomessa, ja valtio lupasi kustantaa kouluille kuusikymmentä prosenttia taulun hinnasta.
Koulutaulujen kultakausi kesti 70-luvulle saakka. Peruskoulun saapuessa niillä ei nähty enää merkitystä.
- Niitä hävitettiin ja niitä hautautui varastojen uumeniin, Harri Tonder kertoo.
Opettajanurallaan Tonder arvosti koulutauluja kovasti. Ne ovat kulkeneet hänen mukanaan uran alkuvaiheista saakka Kemppilästä Vaittilaan ja sieltä Kirkonkylään. Tonder on kerännyt myöhemmin kokoelmaan 500 koulutaulua, joista nyt näyttelyssä nähdään osa.
Koulutaulut ovat opetusvälineitä, mutta myös taidetta.
- Monelle lapselle ne olivat ensimmäinen taide-elämys, Harri Tonder kertoo.
Taulujen maalareista löytyy merkittäviä nimiä, kuten Gallen-Kallela, Simberg, Halonen, Wendelin ja Masalin, jonka tekemiä mustapohjaisia kasvitauluja löytyy Ruokolahden taideyhdistyksen kokoelmasta kaikki 20.
Koulutauluissa on myös jäljennöksiä Edelfeltin töistä. Opetustauluille oli kovat vaatimukset ja niiden tekijät hyväksyttiin opetustaulujen hyväksymistoimikunnassa. Ruokolahdeltakin löytyi tunnettu tekijä: Akseli Einola.
Koulutaulunäyttely Taitotalolla 19.8.-2.9. ma-su klo 13-18.
Jaana Hellstén