sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kepparileiri aloitti seurakuntien yhteistyön

Keppariratsastajat ovat juuri verryttelemässä. Kepparileirin apuohjaajat Jade Frosti ja Suvi Vento ohjeistavat pienempiään esteiden ylittämisessä. Pian koittaa kepparikisojen aika ja jokainen pääsee vuorollaan esteradalle. Eräällä kilpailijalla mukana radalla tosin on keppihevosen sijaan toukka muovimukissa ja Rautjärven seurakunnan lastenohjaaja Suvi Vento henkisenä tukena.

Kauniskalliolla on aloitettu Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien yhteinen keppariperheleiri lauantaiaamuna. Päivän ohjelmassa on muun muassa erilaisia keppariratoja ja askartelua. Leiriä vetävät yhdessä Suvi Vento ja Sirpa Frosti-Nenonen.

Leirille on saapunut seitsemän perhettä. Nuorin osallistuja on 2,5–vuotias ja poistuu kisoista kesken päiväunille.

Miksi sitten keppihevosharrastus? Sirpa toteaa harrastuksessa tulevan liikuntaa kuin huomaamatta, samoin tietoja hevosista.

Keppariratsastajien äidit Piia Frosti ja Susanna Piiparinen kertovat harrastuksen olevan lapsille tasavertainen mahdollisuus edullisuutensa vuoksi. Keppihevosten kanssa saa hyvää liikuntaa, joka tukee fyysistä kehitystä.

Ratsastaessa ollaan ulkona raittiissa ilmassa vuoden ympäri. Harrastus tarjoaa myös yhteistä tekemistä vaikkapa sisarusten kesken. Keppihevosilla ratsastaminen on monipuolista, kuten ratsastaminen muutenkin: mahdollisuuksia on monia, kuten kouluratsastus, esteet ja maastoratsastus.

Keppihevosharrastukseen liittyy Piian ja Susannan mukaan myös paljon eri puolia. Käsityötaidot karttuvat hevosia ja varusteita tehdessä. Hevosta tehdessä ja sen ominaisuuksia miettiessä joutuu olemaan aika luova.

Toisista harrastajista saa uusia ystäviä esimerkiksi eri tapahtumissa, ja keppariharrastus tarjoaa seurattavaa myös blogien ja sosiaalisen median myötä.

Sirpa Frosti-Nenonen kertoo, että Pohjalankilassa on nyt pari vuotta pidetty kepparipyhäkoulua. Pyhäkoulun alussa tehtiin yhdessä omat keppihevoset.

Suvi Vento pohtii keppareiden olleen muutaman vuoden ajan muotiharrastus. Rautjärvelläkin pidettiin kesällä kepparileiri, jossa tehtiin omat keppihevoset.

Suvi kertoo yhteistyön Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien lapsi- ja perhetyössä alkaneen hyvin. Rautjärven seurakunta liittyy osaksi Ruokolahden seurakuntaa ensi vuoden alusta. Koska kerhokausi on syksystä kevääseen, oli mielekästä aloittaa yhteistyö heti syksyn alusta.

Yhteistyö on Suvista ollut tosi kivaa ja tuonut positiivisia uusia haasteita.

- Hyvä työpari tuo turvaa päiväkerhojen osalta esimerkiksi flunssakaudella.

Lapsi- ja perhetyössä halutaan jatkossakin panostaa laatuun ja järjestää tasavertaisesti toimintaa sekä Ruokolahdella että Rautjärvellä.

Suvi toteaa, että vaikka esimerkiksi päiväkerholaisten määrä on laskussa, tarvetta työlle on tulevaisuudessakin.

- Kenties suuntaus on jatkossa enemmän perhetyössä

Haasteena onkin saada seurakuntalaisille riittävästi tietoa seurakunnan tekemästä työstä ja siitä, että myös seurakunta tarjoaa laadukasta varhaiskasvatusta. Se on varteenotettava vaihtoehto monen perheen kohdalla.

 

Jaana Hellstén