lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Nyt saa katsoa ja koskea

Ruokolahden kirjastolla pääsee tutustumaan hieman erilaiseen näyttelyyn. Teija Rossin Elämää Vuoksen varrella -näyttelyn koskettelukirjat ovat esillä kirjastolla lokakuun loppuun saakka.

Kirjat ovat ommeltuja uniikkeja ja  tarkoitettu kaikille kiinnostuneille. Alunperin Teija Rossi innostui tekemään ommeltuja kirjoja, kun Imatran kirjasto tilasi häneltä koskettelukirjoja. Kirjojen historia-aihe syntyi Teija Rossin omasta kiinnostuksesta paikallishistoriaan.
Koskettelukirjat sopivat kaikille, mutta erityisesti näkövammaisille, kehitysvammaisille ja muistisairaille.

Näyttelyn aiheena on  Elämää Vuoksen varrella. Aihe on siis 1800-1900 -luvun vaihde ja silloiset kartanot ja hovit Vuoksen rannoilla. Kartanoista  osa on vielä pystyssä ja osa purettu tai palanut. Ja tuohon aikaanhan Imatra kuului Ruokolahteen, joten näyttely sivuaa myös Ruokolahdenkin historiaa.

Näyttely on ollut aiemmin esillä Imatralla, Lappeenrannassa, Parikkalassa ja Simpeleellä. Rossin mukaan näyttelystä ja sen kirjoista hän on saanut hyvää palautetta.
- Ihmiset ovat pitäneet siitä, että historiateksteissä on hieman huumoriakin mukana., kertoo Rossi.

Rossi valmistaa kirjat kokonaan itse suunnitteluvaiheesta viimeistelyyn. Rossin mukaan suunnitteluvaihe on mukavin ja tekstintuotto vaikeinta. Kirjoissa on kankaalle tulostettuja tekstejä. Pieni kirja voi Rossilta valmistua muutamassa päivässä, mutta suurimmat kirjat voivat vaatia kuukauden työn.
Näyttelyssä on esillä erilaisia historia-aiheisia  koskettelukirjoja, muutama keittokirja sekä kosketeltava taulu.
Sanna Äikää