lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Lähtökohtana tulevaisuus

Piispa Seppo Häkkinen vieraili Ruokolahdella lokakuun toisella viikolla. Vierailun tavoitteena oli päästä käsiksi Ruokolahden seurakunnan tulevaisuuden tarpeisiin ja verkostoitua alueen toimijoiden kanssa.

- Meillä on kunnianhimoinen tavoite, että pystymme oikeasti tarjoamaan seurakunnille niiden tarvitsemaansa apua, piispa Seppo Häkkinen toteaa piispantarkastuksen merkityksestä.

Häkkinen kertoo Mikkelin hiippakunnan muuttaneen piispantarkastuksien toimintastrategiaa kymmenisen vuotta sitten: keskiössä ei ole enää talouden tarkastus vaan tulevaisuusneuvottelut. 

- Nyt mietitään, miten turvata seurakunnan elämä tulevaisuudessa, Häkkinen toteaa.

Hän nostaa esille, miten nykypäivän seurakuntien on pohdittava uudelleen toimintamuotojaan tiukkojen taloustilanteiden ja seurakuntalaisten vähenemisen edessä.

 

Ruokolahti kuuluu Mikkelin hiippakuntaan, jossa jo pidemmän aikaa seurakuntalaisten määrä on vuosittain pudonnut noin 5000-7000 henkilöllä kuolleisuuden ja muuttotappion myötä. Talous on kovilla. Aiemmin hankituista kiinteistöistä ja kootuista henkilöstöreserveistä voidaan joutua luopumaan.

Neuvotteluja seurakuntien liitoksista myös käydään vuosittain. Piispantarkastuksen yhtenä keskeisenä teemana on käsitellä  Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien yhdistymistä.

 

Seurakuntaliitokset, väkikato ja vähenevät resurssit luovat uhkakuvia seurakunnan tulevaisuudelle.

- Negatiiviset trendit valtaavat mielen, mutta meillä on edelleen seurakunnassa hyvät toimintaedellytykset. Seurakunnalla on luonteva sija ihmisten elämässä.

Seurakuntaliitokset, väkikato ja vähenevät resurssit luovat uhkakuvia seurakunnan tulevaisuudelle.

 

Häkkinen näkee, kuinka seurakuntakin voi tarjota vastauksia yhteiskunnallisten ongelmien edessä. 

Ilmastonmuutoksen ja alueellisen yhdenvertaisuuden heikkenemisen edessä kirkolla on Häkkisen mukaan omia toimintastrategioita. Muun muassa ilmasto-ohjelmia päivitetään ja tukalassa tilanteissa oleville maatalousyrittäjille yritetään löytää apua yhteistyössä muiden verkostojen avulla.

 

Niukkojen resurssien edessä on piispan mukaan seurakunnan jaettava vastuuta seurakuntalaisten kesken. Häkkisen mukaan tarvitaan asennemuutosta, jotta uusi kulttuurinen muutos pystytään ottamaan vastaan. 

Tässä asiassa Ruokolahti asettuu esimerkilliseen asemaan.

- Se politiikka on meillä sellainen, että halutaan seurakuntalaiset mukaan. Sana– ja rukousilta on sellainen tapahtuma, joka on täysin vapaaehtoisten vastuulla, Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana valaisee seurakunnan toimintaa. 

Ruokolahden seurakunnan talouspäällikkö Kaisa Häkkinen-Paananen kertoo vapaaehtoisia löytyvän, mutta ikähaitari ei ole tarpeeksi suuri. Nuorille olisi tilaa.

 

Jos piispa jakaisi pisteitä tarkastuksessa, niitä varmaankin satelisi Ruokolahden seurakunnan ja kunnan välisestä sujuvasta yhteistyötä.

- Ruokolahdella maallinen ja hengellinen kulkevat yhdessä. Mahdumme samoihin tilanteisiin, kirkkoherra vakuuttaa.

Piispanvierailuunkin kuului tapaaminen kunnanjohtaja Tuomo Sallisen kanssa. Myös Ruokolahden koulu ja Jaakkiman opisto olivat piispan vierailukohteita. 

Koulun hieno ilmapiiri, uusi koulurakennus sekä koulun pedagogiset ratkaisut tekivät piispaan vaikutuksen. Oppilaat taas pääsivät tekemään tuttavuutta piispan kanssa kyselemällä piispan mopon merkistä piispan teologisiin mietteisiin.

- Helpolla ei päästetty, piispa naurahtaa.

Puolen vuoden mittainen piispantarkastus alkoi toukokuussa ja huipentuu marraskuun seminaariin. Ennen seminaaria edessä on vielä yhteinen tapaaminen Rautjärven ja Ruokolahden seurakuntien kanssa.

 

Terhi Komulainen