lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Elias on oppinut hallitsemaan tunteitaan eläinavuisteisen kuntoutuksen avulla

Elias Ovaskainen, pian 9 vuotta, harjaa tottuneesti heiniä mutustavan Nisse-ponin kylkeä. Poni ei kavahda, kun poika harjausten lomassa halaa sitä.
Elias on käynyt kaksi vuotta ruokolahtelaisen Hoivapalvelut Onnenpisaran hevosavusteisessa toiminnassa.  Tuloksiin ovat olleet tyytyväisiä niin Elias kuin äiti Elina Suominenkin.

Riina Harisen yritys Hoivapalvelut Onnenpisara toteuttaa Green Care -toimintaa, jossa asiakkaan kuntouttamisen välineinä hyödynnetään eläimiä ja luontoa. Asiakkaina voi olla esimerkiksi lapsia, joilla on vaikeuksia oman tunne-elämänsä säätelemisen kanssa tai ikäihmisiä, joita yritetään motivoida liikkumaan kodin ulkopuolelle.
Työskentelytavat muokataan asiakkaan tarpeen mukaan: Toisen kanssa harjataan ja ruokitaan hevosia. Toinen viedään vaikka sienimetsälle.
Harisen mukaan Green Care -toiminta on yleistynyt vähitellen viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana. Silti toimintamuoto on vielä monelle tuntematonta.
- Luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutuksia ihmisille on tutkittu ja ne ovat olleet positiivisia.
Harinen on ensimmäiseltä koulutukseltaan hevostenhoitaja. Myöhemmin hän on opiskellut lähihoitajan tutkinnon.
Yritysidea syntyi, kun Harinen tajusi, että nämä kaksi koulutusta voisi yhdistää. Onnenpisaran hän perusti vuonna 2010.

Elias Ovaskainen aloitti Harisen asiakkaana kesällä 2016. Elina Suominen ja Riina Harinen tunsivat jo entuudestaan.
- Mietin joskus ääneen Riinalle haastavaa kotitilannettamme. Kaikkea muuta olimme jo oikeastaan kokeilleet, mutta tämä oli uusi juttu.
Perhe on kuljettanut Eliasta lukuisissa tutkimuksissa leikki-ikäisestä lähtien. Diagnooseja on useita: aistiyliherkkyyttä ja -aliherkkyyttä, puutteita motorisissa taidoissa ja viitteitä aspergeriin.
Elias hakee tunteitaan usein äärilaidasta toiseen.
- Elias skarppaa esimerkiksi hienosti koulussa, mutta kuormittuu isosta yleisöstä. Tunteet purkautuvat sitten kotona.
Vanhempien jaksaminen on ollut koetuksella, kun perheen esikoinen vaatii erityistä huomiota.

Kahden vuoden aikana Elias on tullut tutuiksi Harisen Nisse-ponin ja suomenhevosen Veikon kanssa. Yrityksessä tekee työtä myös yksi koira ja kaksi kania.
- Olemme ruokkineet hevosia ja käyneet katsomassa pupuja. Eliaksella on kyky saada kaikkein arimmatkin eläimet luokseen, Harinen sanoo.
Hän painottaa toimintamuodon perustuvan siihen, ettei esimerkiksi hevosten kanssa ole tarkoitus suorittaa mitään. Toiminta tapahtuu eläinten ehdoilla.
- Opettelemme läsnäoloa ja huomioimme eläinten tunnetiloja. Yleensä eläimet ovat toiminnassa vapaana. Eläimellä on mahdollisuus lähteä pois, mikäli se kokee tilanteen hankalaksi.

Elias käy nykyisin Onnenpisarassa noin kerran viikossa. Toiminta on tuottanut odotettua tulosta. Opitut asiat ovat siirtyneet hiljalleen osaksi kodin arkea.
- Elias saattaa esimerkiksi kotona todeta, että Piki (perheen kissa) taitaa olla iloinen, Suominen iloitsee.
Tunteiden räiskymistä ei kotona rajoiteta. Kaivattua rauhallisuutta toiminta on kuitenkin perheen arkeen tuonut: kotona on tyynempää, kun Elias pystyy purkamaan tunteitaan kodin sijasta jo tallilla.
- Myös Eliaksen motoriset taidot ovat kehittyneet, Harinen kertoo.

Katja Neuvonen