lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Äitsaaren pikitie ja Soinilansalmen silta vihittiin virallisesti käyttöön - kyläläisiltä satelee kiitoksia

Hännilän seurojentalon valtasivat kiitollisuus ja peijaisjuhlinta äitsaarelaiseen tyylin, kun hirvikeittoa kokoonnuttiin syömään Äitsaaren pikitien ja Soinilansalmen sillan vihkiäisiin.

- Härskiänsaaren patotie on seurannut minua puolet elämästäni, kuului Antti Pätilän kunnan tervehdyssanoissa Hännilän seurojentalolla lauantai-illan hämärässä.

Nyt viimeistään patotien vainoaminen sai lopun myös Pätilän elämässä, kun Äitsaaren perinteisten hirvipeijaisten yhteydessä vietettiin kesällä valmistuneiden Soinilansalmen sillan ja Äitsaaren pikitien vihkiäisiä.

- Kiitän pitkämielisyydestä sillan suhteen, Pätilä sanoi juhlaväelle ja kertasi sillan vaikeita vaiheita direktiivien maailmassa.

Tilaisuuden juhlapuheesta vastannut  Kimmo Tiilikainen muisteli vuoden 2000 kesällä  pohtineen Etelä-Saimaan kolumnistina, milloin kaivinkoneet palaavat Soinilan salmeen. Etiäisiä oli, etteivät patotiehen jätetyt virtausaukot tule turvaamaan veden riittävää vaihtumista. Nyt silta mahdollistaa veden vapaammin virtaamisen.

- Toivottavasti vedenlaatu lähtee nyt paranemaan, Tiilikainen esitti puheessaan ja paljasti juhlaväelle tulevaisuuden haaveensa pumppulaitoksesta, jolla pystyttäisiin viemään Haapaveden tilannetta parempaan kuntoon.

 

Sillan kaverina juhlittu pikitie on ollut iso ilonaihe kyläläisille.

- Tämä on ihan loistava juttu. Se oli iso puute ja liikenteellisestikin riskijuttu, tiivisti kyläläinen Olavi Hannula ajatuksiaan kotikylänsä tieprojektista.

Äitsaaren tie on ollut viimeisten vuosien aikaan Arkadianmäen agendallakin. Tiilikainen toi esille, kuinka samaan aikaan kun hallituksessa puitiin Pariisin ilmastosopimusta ja Euroopan velkaneuvotteluita, oli esityslistalla myös Äitsaaren ja sen Suomen sisar- ja velikylien teiden kunnostusprojektit. 

- Tiejuttu ei olisi ollut mahdollinen ilman hallitusta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Jyrki Karhula totesi ja viittasi hallituksen luomaan liikenneväylien korjausvelkaohjelmaan, jonka avustuksella  Suomineidon kärrypoluiksi muuttuvia kyläteitä on pystytty kunnostamaan. 

600 miljoonan valtakunnallinen ohjelma mahdollisti Karhulankin näyttämään vihreää valoa Äitsaaren tieosuuden päällystämisprojektille.

-Tätä me tarvittaisiin lisää. Tällaisille eläville kylille haluamme antaa, Karhula vakuutti puheenvuorossaan.

 

Tilaisuudessa kiitettiin erityisesti Äitsaaren kyläyhdistystä ja Äitsaaren hirvimiehiä, jotka olivat järjestäneet juhlijoille hirvenlihaherkkujen lisäksi kulttuurisia nautintoja: musiikillisesta annista vastasivat laulaja Seija Strömberg Seppo Äijön säestyksellä sekä Eki Luumi ja Muistelo-orkesteri. Lisäksi yleisöä viihdytti Äitsaaren paikalliselämästä kertova näytelmä Kinttupolusta pikitiehen, jonka oli käsikirjoittanut Jorma Hänninen ja kumppanit.

 

Terhi Komulainen