lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Kososten perheyrityksestä Ruokolahden vuoden yritys

Ruokolahden Vuoden 2018 yritys on Kuljetusliike Osmo Kosonen Oy. Ruokolahden Yrittäjien palkinnon saaja julkistettiin yhdistyksen pikkujouluissa Ravintola Alppimajassa viime lauantaina.
Yrityksen toimitusjohtaja Tomi Kosonen on mielissään tunnustuksesta.
- Toki olisihan se palkinto voinut tulla jo aiemmin.
Kosonen ja hänen veljensä Tero ja Timo siirtyivät pyörittämään isoisänsä Alpo Kososen vuonna 1953 perustamaa yritystä neljä vuotta sitten. Vuodesta 1975 vetovastuu oli veljesten isällä Osmo Kososella.
- Isä auttaa edelleen, ja äiti hoitaa paperitöitä.

Ruokolahden Yrittäjien valintaperusteissa painoivat yrityksen pitkät perinteet ja kolmen sukupolven jatkumo.
- Tieto on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle toiminnan mukana. Kuljetusyrityksillä tämä on ainakin hyvin perinteinen tapa jatkaa yrityksen toimintaa eteenpäin.

Tomi Kososelle perheyrityksen jatkaminen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Hän ehti olla vieraalla töissä 11 vuotta ennen siirtymistä perheyrityksen johtoon.
- Tottakai asiassa painoi se, että kyseessä on perheyritys. Vieraalta en olisi yritystä lähtenyt ostamaan.
Kososten yrityksessä ajetaan neljän kuorma-auton ja neljän pakettiauton kalustolla. Yritys kuljettaa kappaletavaraa lähinnä metsäteollisuudessa.
Veljeksistä Tomi ja Tero Kosonen työskentelevät yrityksessä. Yritys työllistää lisäksi vaihtelevasti 2-3 ulkopuolista henkilöä.

Tomi Kosonen on tyytyväinen yrityksen tämänhetkiseen työmäärään. Tarkoituksena ei ole lähteä kasvattamaan yritystä, ellei sellainen mahdollisuus jotakin kautta luontevasti aukene.
- Nyt homma kestää hyvin lapasessa.
Seuraavia kuljetusalan mahdollisia yrittäjiä on jo kasvamassa neljännessä sukupolvessa: Tomi Kososella on 9- ja 7-vuotiaat tytöt ja Tero-veljellä 7- ja 5-vuotiaat pojat. Tomi Kosonen toivoo, että jatkajia löytyisi perhepiiristä.
- Mukavahan se olisi.

Katja Neuvonen