lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Sisko ja paras kaveri

Identtiset kaksoset Paula Isbom ja Pirkko Tuomainen ovat aina olleet tiivis kaksikko. Siskoon luotetaan samalla tavalla kuin omaan aviomieheen.

 

Sama pituus ja samanlainen heleä nauru. Hiuksissa eroa otsatukan pituudessa ja siinäkin vain muutaman sentin verran.
Jalkaan molemmilla on valikoitunut farkut ja lähes samanlaiset talvikengät.
- Ai katsos, en huomannutkaan. Ei kyllä olla ostettu näitä samaan aikaan, identtiset kaksossiskot Paula Isbom ja Pirkko Tuomainen nauravat.

Paula ja Pirkko syntyivät vuonna 1951 Pohjois-Karjalassa seitsemänlapsisen perheen nuorimmaisiksi. Eroa seuraavaksi vanhimpaan sisarukseen oli neljä vuotta.
- Siksikin leikimme paljon keskenämme, sisarukset kertovat.
Paula ja Pirkko ovat olleet aina tiivis kaksikko. Lapsena kaksosuutta korosti se, että äiti puki tytöt alusta asti samanlaisiin vaatteisiin. Eikä siitä mitään olisi tullut, jos toisella olisi ollut vaikka erilainen hame.
Pirkko muistaa, kuinka Paulan kummitäti teki tytöille kerran eriväriset villasukat.
- Paula sai punaiset ja minä vihreät. Eihän se käynyt, Pirkko nauraa.
Oma perhe ja lähimmät ystävät erottivat tytöt, mutta esimerkiksi naapurin miehelle he olivat pirkkopaula tai paulapirkko. Koulussa tytöt laitettiin istumaan eri puolille luokkahuonetta, jotta opettaja tunnistaisi heidät.
Sekaannuksia sattuu edelleen. Kaupassa tuttavat saattavat erehtyä luulemaan Paulaa Pirkoksi ja päinvastoin.

Paula ja Pirkko valitsivat molemmat kaupallisen alan ja päätyivät samaan yritykseen töihin. He jakoivat kodin parikymppisiksi Pirkon avioitumiseen asti ja asuivat vielä senkin jälkeen lähekkäin.
Kun Pirkko sai ensimmäisenä esikoisensa, Paula oli tuttu vieras nuoren perheen kodissa.

Nykyisin Pirkko asuu Ruokolahdella ja Paula Imatralla. Lasten ja lastenlasten myötä sisarusten yhteydenpito ei ole enää yhtä tiivistä kuin ennen. Silti tärkeissä asioissa siskoon luotetaan edelleen samalla tavalla kuin aviomieheen.
Paljon puhuttu kaksosten yhteys ei ole sisarusten mukaan huuhaata.
Pirkko muistelee, kuinka hän aavisti Paulan lähestyvän synnytyksen.
- Soitin silloin Paulan aviomiehelle.

Pirkko ja Paula löytävät kaksosuudesta monta hyvää puolta. Parasta on ollut se, että vierellä on aina ollut luotettava ystävä.
Paula muistelee, kuinka hänen tyttärensä kommentoi joskus sitä, ettei äidin ole tarvinnut lähteä yksin vieraalle paikkakunnalle opiskelemaan.
- Varmaan siinä olisikin tullut tenkkapoo, jos toinen olisi lähtenyt.

Katja Neuvonen