lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Inkisten maatalousyritys sai Ruokolahden suurimman tukipotin - liki 150 000 euroa voi kuulostaa paljolta, vaikka ei se sitä ole

Ruokolahdelle maksettiin vuonna 2018 EU:n kokonaan tai osittain rahoittamia maatalouden tukia yhteensä 1,19 miljoonaa euroa. Suurimman siivun Ruokolahden tukipotista sai maatalousyhtymä Inkinen Heikki ja Simo. Veljesten maatalousyhtymälle maksettiin viime vuonna tukia noin 148 700 euroa. Inkiset kasvattavat lihanautoja, joita tällä hetkellä Virmutjoen pihattonavetasta löytyy noin 400. Peltoalaa on reilut 100 hehtaaria, jolla viljellään heinää eläimille.


Melkein 150 000 euron tukipotti voi kuulostaa suurelta, mutta suuret ovat tilan kulutkin ja työtä riittää. Veljekset ovat pyörittäneet tilaa kymmenkunta vuotta kahdestaan. Työtä riittäisi palkatulle työntekijällekin, mutta Heikki Inkisen mukaan se ei olisi taloudellisesti kannattavaa.
- Oma tuntipalkkaa ei myöskään kannata käydä laskemaan, sanoo Inkinen. Hiljaisempina talvikuukausina töitä ei tehdä kellon ympäri, mutta kesällä ei meinaa joutaa nukkumaan.
- Ei tämä mikään kultakaivos kyllä ole, kommentoi Heikki Inkinen tilan kannattavuutta.

Välillä veljekset ovat pyöritelleet ajatusta luomutilan perustamisesta.
- Uusi pihattonavetta täyttää luomuvaatimukset ja heinät viljellään jo valmiiksi luomusti, kertoo Simo Inkinen.
Ongelmaksi muodostuisi luomuviljan saanti rehuksi ja se, että luomulihasta ei makseta merkittävästi enempää kuin tavallisestakaan.
Inkisen veljekset haluavat kehottaa kuluttajia suosimaan kotimaista, laadukasta naudanlihaa.
- Omavaraisuus lihantuotannon suhteen on tärkeää ja kotimainen naudanliha on puhtaampaa kuin ulkomailla tehotuotettu.

Maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin koko Suomessa yhteensä noin kaksi miljardia euroa vuonna 2018. Summasta valtaosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 1,7 miljardia euroa. Viljelijätuilla turvataan maatalouden kannattavuutta ja tuotantoedellytyksiä. Lisäksi niillä edistetään kestävää kotieläintuotantoa ja ympäristöä huomioivaa viljelyä.

Rahoituspäätökset tekevät pääasiassa kuntien ja ELY-keskusten virkamiehet. Tukia maksetaan tilan eläinmäärän ja viljelyalan mukaan. Maaseudun ja maatalouden tuet ovat aluetaloudellisesti huomattavia ja vaikuttavat merkittävästi maakuntien ja kuntien talouteen.

Sanna Äikää