lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Tiina Elomaa ja Antti Rantala rakensivat unelmiensa kodin vanhaan kouluun - tiloissa avautuu toukokuussa kahvila ja sotamuseo

Avarassa eteisessä on tilaa ja valoa. Pitkään puunaulakkoon mahtuu ripustamaan vaikka kaikkien kausien takit kerralla. Eteisestä yläkertaan lähtevät, värikkäillä tapeteilla koristellut portaat tuovat mieleen pastellinsävyisen huvikummun.
Itä-Siitolan vanha hirsikoulu Imatran Vuoksen varrella elää jo ties monettako elämäänsä. Nykyiseen muotoonsa se on muotoutunut viimeisen vuoden aikana imatralaisen Tiina Elomaan ja ruokolahtelaissyntyisen miehensä Antti Rantalan käsittelyssä. Vuonna 1897 rakennettu talo on seitsemänhenkisen uusperheen koti, josta löytyy pian myös kahvila ja sotamuseo.

Toissatalvena Elomaa-Rantalan pariskunnalla oli kaksi omakotitaloa ja haave yhteisestä kodista. He etsivät vanhaa koulua, joka soveltuisi suurperheen kodiksi. Ajatuksissa oli myös kahvilan perustaminen kodin yhteyteen.
Elomaa sai talonsa myytyä ja seuraavalla viikolla tuli ilmoitus kaupan olevasta Itä-Siitolan koulusta.
- Kirjoitimme paperit talosta viikon kuluttua. Olemme aika nopeita tekemään päätöksiä, Elomaa sanoo.

Edellisen omistajan jäljiltä talossa oli jo tehty suuret remontit. Elomaa ja Rantala pistivät uusiksi pintoja. Suurin rahallinen satsaus heille oli rahasyöpön öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön.
Taloa on sisustettu vanhaa kunnioittaen. Kodin yleisilmeessä sekoittuvat vaaleat värit ja rosoinen puu. Pastellisävyistä Elomaa ei oikeastaan edes tykkää, vaikka niitäkin sisustuksesta löytyy.
- Alakerrassa oli valmiina vaaleansininen tapetti. Annoimme sen jäädä, koska se sopi tänne. Jos olisin vapaasti valinnut, täältä löytyisi enemmän retrovärejä.
Ja löytyyhän niitäkin. Alakerran keittiöstä avautuu ovi iloisen värikkääseen kahvilaan, jossa oranssit ja vihreät tuolit ovat sulassa sovussa saman pöydän ääressä.

Parikymmenpaikkainen Museokahvila Tiinan tupa on suunniteltu lapsiperheitä ajatellen. Elomaa halusi kahvilaan ison leikkinurkkauksen, jotta lapsetkin viihtyisivät paikalla pullaa pidempään.
Toukokuun 18. päivä avautuva kahvila on avoinna torstaista lauantaihin. Tiistaiaamupäiviin Elomaa on kaavaillut avointa perhekahvilaa. Keskiviikkoisin hän järjestää tiloissa värikylpyjä ja muskaritoimintaa.
Jos vanhan koulun seinissä ei ole tarpeeksi historiaa, sitä löytyy lisää kahvilan yläkerrasta. Sotamuseoon on koottu Suomen viime sotien aikaista välineistöä, lehtileikkeitä ja asuja.
Sotaharrastus on perheen isännän, mutta Elomaa on perehtynyt asiaan yhtä lailla viime aikoina.
- Kokoan parhaillaan listaa siitä, kenelle museossa olevat asut ovat alkujaan kuuluneet.

Elomaan urahistoria on värikäs. Alunperin hän tuli Kouvolasta Imatralle tulliin töihin. Virkavapaan, äitiysloman ja opintovapaan vuoksi hän on ollut tullista pois jo nelisen vuotta.
Toukokuussa Elomaa valmistuu lastenohjaajaksi Jaakkiman kristillisestä opistosta.
- Tykkään toimia lasten kanssa, minkä voi jo ehkä omasta perheestä päätelläkin, hän nauraa.
Elomaa-Rantalan uusperheeseen kuuluu kuusi lasta. Kotona asuvat Elomaan kolme lasta, Rantalan tytär ja pariskunnan yhteinen 2,5-vuotias Hugo-poika. Elomaan vanhin poika asuu jo omillaan.

Elomaa on päivittänyt koulun remontoinnin vaiheita Facebookiin ja Instagramiin. Hän toivoo, että ihmiset löytäisivät kahvilaan, vaikka se ei keskeisellä paikalla kaupunkia sijaitsekaan.
- Riskit ovat onneksi pienet, koska tilavuokraa ei tarvitse maksaa.
Talon kaikki huoneet ovat tällä hetkellä käytössä. Lähivuosina yläkertaan tulee lisää tilaa, kun perheen teinit muuttavat omilleen.
Tulevaisuuden varalle Elomaalla on jo suunnitelmia.
- Bed and breakfast -tyyppinen toiminta kiinnostaisi, hän vihjaa.

Katja Neuvonen