lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Kirkollisverolla kustannetaan riparilaisten ruuat ja pienten adventtitapahtuma - tiedätkö, mihin maksamasi kirkollisvero menee?

Kirkollisverolla maksetaan muun muassa perhekerhojen tilavuokria.


Ruokolahden seurakunnan kirkollisveroprosentti oli viime vuonna 1,75. 23 000 euron vuosituloilla se tarkoittaa noin 400 euroa kirkollisveroa vuodessa. Viime vuonna valtaosa maksetusta verosta meni Ruokolahdella lasten ja nuorten hyväksi tehtyyn työhön, kuten rippikouluihin ja kerhoihin.
Päiväkerhotyö maksoi seurakunnalle viime vuonna 4658 euroa per kerholainen. Hintalappu muodostuu muun muassa kiinteistöjen kustannuksista, työntekijöiden palkkakuluista, tarjoiluista ja yksittäisistä tapahtumista, joita oli esimerkiksi lasten adventtihartaus.
Viime keväänä Ruokolahden seurakunnan päiväkerhoon osallistui 17 lasta ja syksyllä 11. Perhekerhoissa ja -kahviloissa kävi 38 perhettä.
Lapsille suunnattua toimintaa järjestetään esimerkiksi Kompassissa ja seurakuntakodilla.

Vuonna 2018 Ruokolahdella järjestettiin kaksi rippikoulua. Kesän leirit pidettiin Kauniskallion leirikeskuksessa ja viikonloppuleirit Päivärannan kurssi- ja leirikeskuksessa Imatralla. Leireille osallistui 48 nuorta ja 17 isosta, joille maksetaan leireistä pieni korvaus.
Rippikoululeirien järjestämisessä rahaa menee myös kiinteistöjen kustannuksiin, työntekijöiden palkkoihin ja viikon kestävän leirin ruokiin.
Vuonna 2018 rippikouluille tuli hintaa 3061 euroa per riparilainen.

Yksi isoista menoeristä oli vuonna 2018 kirkkovaltuusto ja kirkkoneuvosto, joista laskettiin seurakunnalle yhteensä 10 624 euron menoerä per kokous.
Kirkkovaltuutetuille ja kirkkoneuvoston jäsenille maksetaan kokouskorvausta 25 euroa ja matkakulut. Hintaa tulee lisäksi tilojen kustannuksista. Kokoukset valmistelee talouspäällikkö Kaisa Häkkinen-Paananen, jonka palkka on osittain huomioitu valtuuston ja neuvoston vuosikustannuksia laskettaessa.

Ruokolahden seurakunnan jäsenmäärä väheni vuodesta 2017 3,8 prosenttia. Seurakunnan talouspäällikön Kaisa Häkkinen-Paanasen mukaan väheneminen selittyy pitkälti luonnollisella poistumalla.
- Kuolleita oli 88 ja kastettuja 20.
Vuonna 2018 Ruokolahden seurakunnasta erosi 42 henkilöä. Seurakuntaan liittyneitä oli 11.

Ruokolahden ja Rautjärven seurakunnat yhdistyivät vuodenvaihteessa. Häkkinen-Paananen ei uskalla tässä vaiheessa arvella, miten yhdistyminen näkyy eri työalojen kustannuksissa per osallistuja.
- Arvelisin, että suuria muutoksia ei ole tulossa.

Katja Neuvonen