lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Vaihto-opiskelijat testasivat matkailupalveluja kolmessa kunnassa - yrittäjä haali kirpparilta saappaita kesäkengissä kulkeneille matkalaisille

Tam Doan näppäilee ikivanhaa kannelta Ruokolahden kotiseutumuseossa. Haynh Cat Vy katsoo lukkarinpulpettia. Joku ihmettelee vieressä pitkulaisia pillejä ja koittaa saada niistä ääntä kuulumaan.
Kahdeksan Saimaan ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijaa tutustui viime viikolla kesäkauteen valmistautuvaan museoon Jaakkiman kampuksen ohjaajan Päivi Hienosen johdolla. Ruokolahti oli viimeinen etappi kolmipäiväisellä matkalla, jossa ryhmä testasi Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan matkailuvalmiuksia.

Kuntien yhteisessä matkailuhankkeessa on mukana 26 matkailualan toimijaa. Matkalla ryhmä testasi osaa palveluista.
- Testimatkalla oli tarkoitus selvittää, miten alueen yrittäjät suoriutuvat kansainvälisistä asiakkaista, kertoo hankkeen vetäjä Juha-Pekka Natunen.
Testiryhmäläiset lähtivät matkaan Parikkalasta. Ohjelmassa oli muun muassa ratsastusta ja husky-ajelua, joka muuttui husky-kävelyksi säästä johtuen.
Kevät otti viime viikon alussa takapakkia, ja vesisade teki säästä kostean ja kolean. Matkan alkumetreillä eräs yrittäjä kävi kirpputorilla metsästämässä kesäkengillä liikkeellä olleille turisteille saappaita ja kuivia sukkia.
Aikataulut venyivät ja takatalvi toi suunniteltuun ohjelmaan muutoksia, mutta muuten Natunen on tyytyväinen.
- Alkuasetelma oli vaikea, koska vastaavaa ei ole aiemmin täällä tehty. Kuitenkin kaikki meni pääsääntöisesti hyvin ja yrittäjät olivat tyytyväisiä.

Haynh Cat Vy ”Nylah”,19, ja Tam Doan ”Michelle”,24, pitivät kokemusta mielenkiintoisena. Michelle kertoo matkustelleensa paljon kotimaassaan Vietnamissa. Testimatkan tyyppisiin aktiviteetteihin hän tosin ei ollut aiemmin törmännyt.
- Esimerkiksi husky-kävely oli uutta.
Parikkalassa ryhmä ruokaili Iloisen Pässin Maalaispuodissa, jonka erikoisuutena on biisoniburgeri. Hampurilainen maistui Nylahille, vaikka puolet burgerista jäi syömättä.
- Vietnamissa syömme paljon riisiä ja tosi vähän leipää.
Nylah ja Michelle voisivat suositella eteläkarjalaista matkailua ystävilleen, mutta kesällä.
Pari vuotta Suomessa opiskelleen Nylahin äiti ja täti kävivät Suomessa vierailemassa viime kesänä. Helteistä huolimatta yölämpötilat laskivat välillä lähelle +10 astetta.
- He tärisivät, koska oli liian kylmä.
Vietnamissa päivän keskilämpötila on lähellä +30 astetta ympäri vuoden.

Seuraavaa testiryhmää etsitään kilpailun kautta. Rautjärven matkailun Facebook-sivuilla olevassa kilpailussa etsitään suomalaisia all inclusive-viikonloppulomalle.Lomapakettiin sisältyvät aktiviteetit, ruokailut ja majoitus 6-10 hengelle.
Kilpailuaikaa on 22.4. asti. Miniloman ajankohta on 17.-19.5. Kilpailuun voi osallistua vastaamalla Facebook-sivuilla, miksi juuri sinun pitäisi päästä lomalle.

Katja Neuvonen