lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Tarkkolasta kotoisin olleista Hikipään pojista vain toinen selvisi Kannakselta kotiin

Joukkueessa oli kaksi ruotsinkielistä miestä. Toinen heistä sytytti tupakan. Kauempana omat katsoivat, että nyt tuli välähti. He ampuivat ja mies kuoli.
Ruokolahdella asuva sotaveteraani Markus Hikipää, 97, ei mielellään palaa rintaman tapahtumiin. Hikipää oli parikymppinen, kun hän soti Kannaksella kenraali Aaro Pajarin joukoissa.
Vierestä meni monta nuorta miestä omalta kylältä Tarkkolan Käkölästä. Perheelle kovin paikka oli Hikipään neljä vuotta nuoremman veljen katoaminen Kannaksella.

Hikipää puhuu sotamuistoista tabuna. 12 vuotta nuorempi sisar Elvi Vainikka kertoo, että veli vaikeni paljosta myös perhepiirissä.
- Eivät ne muistot hauskoja ole, Hikipää sanoo.
Tosin yksi tapaus on, josta näin jälkeenpäin hän löytää huvittaviakin piirteitä.
- Oli kolmen joukon rintama. Yksi joukkueestamme lähti hakemaan sapuskaa keittiöstä. Vastaan tuli kaksi venäläistä, jotka ottivat miehen kiinni. Venäläiset kävivät kannon päälle syömään suomalaisen eväitä. Silloin suomalainen otti maahan lasketun pistoolin ja pääsi pakoon.
Hikipään sota loppui, kun hänen keuhkonsa alkoivat reistailla.
- En haavoittunut. Paitsi henkisellä puolella.
Rauhasta Hikipää sai tiedon kulkutautisairaalassa Helsingissä. Sinne hänet oli lähetetty kurkkumädän kourissa.

Elämä jatkui sodan jälkeen kotitilalla Käkölässä. Kun Hikipään isä kuoli vuonna 1948, maatilan pito jäi kuusilapsisen perheen esikoiselle.
Hikipää olisi ehkä päässyt haaveidensa mukaan opiskelemaan, jos veli Elias olisi jäänyt eloon.
18-vuotias Elias Hikipää katosi Kannaksella kesäkuussa 1944.
- Kotiin tuli vain viesti, jossa luki ”On jäänyt Kannakselle joko kuolleena tai vaikeasti haavoittuneena”, muistelee Elvi Vainikka.
Elias Hikipäätä ei ole tähän päivään mennessä löydetty.

Markus Hikipää on ollut monessa mukana: kunnallispolitiikassa, lukuisissa järjestöissä ja kirkkovaltuustossa. Hän toimii edelleen Ruokolahden sotaveteraanien hallituksessa.
Hikipää täyttää elokuussa 98 vuotta. Tietojensa mukaan hän on Ruokolahden vanhin mies.
Tässä vaiheessa elämää mennään päivä kerrallaan.
- Jos Luoja antaa elinpäiviä, niin kahden vuoden kuluttua on kansanopistolla juhlat. Sinne kutsutaan sitten kaikki, jotka Hikipään sukuun kuuluvat.

Sotaveteraanien määrä tulee tänä vuonna putoamaan alle 10 000. Kelan tilastojen mukaan rintamalisää saaneita oli alkuvuodesta enää 10 582.
Yli kymmenessä kunnassa ei ole jäljellä enää yhtään veteraania. Ruokolahdella miespuolisia veteraaneja on kaksi.
- Vuosi vuodelta meillä on yhä vähemmän kunniakansalaisia keskuudessamme, mutta veteraaniliittojen huolto ja tukityötä riittää vielä vuosiksi eteenpäin, viimeiseen veteraaniin saakka, Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo muistuttaa liiton tiedotteessa.

Katja Neuvonen