lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Tuore Ruokolahden Äijä Väinö Lifländer laulaa, harrastaa vanhoja autoja ja puuhailee kasvimaalla

Kun Väinö Lifländer kuuli, että häntä aiotaan ehdottaa Ruokolahden seuraavaksi Äijäksi, hän yllättyi todella. Päätös oli kuitenkin selvä, kun tieto varsinaisesta valinnasta tuli.
- Kun olin kerran jo lupautunut ehdokkaaksi, niin pitihän se tämäkin lupaus pitää, Lifländer nauraa.

Virmutjoella asuva Väinö Lifländer, 85, valittiin uudeksi Ruokolahden Äijäksi viime perjantaina Ruokolahden yrittäjätorilla. Lifländer on paljasjalkainen ruokolahtelainen ja pitkän linjan yrittäjä. Hän perusti oman kuljetusalan yrityksensä 21-vuotiaana ja pyöritti toimintaa yhtäjaksoisesti 44 vuotta.
Eläkkeelle hän jäi 20 vuotta sitten. Samoin kävi yritykselle.
- Minulla on neljä tytärtä, mutta heistä kukaan ei ollut kiinnostunut jatkamaan alalla. Kuorma-autokortit olen kyllä kaikille ajattanut.

Lifländer on toiminnan mies. Hän hoitaa yksin asuttamaansa omakotitaloa ja sen pihapiiriä. Kasvimaalla on tulossa hyvää vauhtia perunoita ja mansikoita.
Lifländerin pitävät lisäksi kiireisinä toimet eri seuroissa. Harrastuksista rakkaimmat ovat vanhat autot ja kuorolaulu Ruokolahden Mieslaulajissa.
Autotallissa odottaa kesän ensimmäistä ajoa vuoden 1928 A Ford, jonka Lifländer osti parikymmentä vuotta sitten.
- Olen rakennellut autoa pikkuhiljaa. Joka kesä se on päässyt ajelulle. Tässä kuussa olisi tarkoitus viedä auto tielle.
Autoiluun liittyy myös Lifländerin lauluharrastus, tai ainakin se, mistä lauluinto sai alkunsa. 1950-luvulla autoissa ei vielä ollut radioita. Ammattiautoilijan ajomatkat alkoivat taittua laulaen, ja kaverin innostamana Lifländer meni Ruokolahden Mieslaulajien harjoituksiin 60 vuotta sitten.
- Alkuun lauluvalikoima oli aika suppea, perinteisiä mieskuorolauluja lähinnä. Nyt on mukana kevyempääkin, virsistä ralliloihin.

Tuore Ruokolahden Äijä pääsee edustamaan ensimmäistä kertaa jo tällä viikolla. Lifländerin voi tavata perjantaina Torsanpään juhannusjuhlissa.
Lifländer uskoo, että Äijänä hänen työnkuvansa löytyy lähinnä juuri edustustehtävistä. Tilaisuuksiin häntä saa mielellään kutsua, vaikka eläkeläisen aika onkin melko kiireistä.
- Aika menee kuin iltamissa, Lifländer nauraa.

Katja Neuvonen