maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Vesi veks ja kuivana kaappiin

Kuivaaminen on järkevä ja tilatehokas tapa säilöä kesän satoa. Kovaa työtä vaativa kuivaus palkitsee tekijänsä tuotteilla, jotka säilyvät jopa vuosia. Utulalainen Pirjo Tiilikainen on harjoittanut puutarhansa sadon kuivaamista jo viime vuosikymmenen lopusta.

Mitä seuraa kuuden kilon punajuuren kuivaamisesta? Muutama litra haihtuvaa vettä ja jännetuppitulehdus. Ainakin näin kävi muutamia vuosia sitten Pirjo Tiilikaiselle, kun hän sai tilauksen kuivata punajuuria, jotka hän saattoi lastuiksi perunankuorimisveitsen kautta.
Nyt punajuuret kuuluvat kokeneen hyötykasvitoimijan Tiilikaisen kuivattujen satotuotteiden jokavuotisiin myyntituotteisiin – ilman jännetuppitulehduksesta kärsimistä. Vihannesleikkuri otti tilan haltuun perunankuorimisveitseltä ja työ sujuu ilman fyysistä rasitusta.

Oli kesä 2006, kun Pirjo ehdotti ruokapöydässä perheellensä ajatuksissaan hautomaansa ideaa. Hän oli samana kesänä tehnyt tiliä kasvattamillaan mansikoilla ja mietti mansikkarahojen investointia kuivuriin, jota voisi käyttää syksyn sienisadon säilömiseen.
-Poika sanoi, että sillä et tee mitään, vaan osta sen sijaan stereot, Tiilikainen käy lävitse pöytäkeskustelun etenemistä.
Ei tullut stereoita. Eikä sinä syksynä sieniäkään. Mutta kuivuri oli hankittu ja sille täytyi keksiä käyttöä. Kesän runsas persiljakasvusto sai olla kuivurin ensimmäinen koekaniini.
Homma toimi hyvin. Ja seuraavina vuosina vielä paremmin. Tiilikaisen kätten työt ovat siirtyneet muun muassa torimyynnin ja Imatran suoramyynnin kautta ihmisten kotikeittiöihin. Vuonna 2012 Tiilikainen nappasi Etelä-Karjalan ruokakulttuuriteko-palkinnon tunnuksena ruokakulttuurin monipuolistamisesta.

Kuivattu tuote säilyy vuosia

Kuivuri on oiva tapa saattaa kesän ja syksyn sato vähän tilaa vievään huoneenlämmössä säilytettävään muotoon. Tiilikaisen kuivurin lämpöön pääsevät niin kasvimaan yrtit kuin juurekset, puutarhan omenat  sekä metsän sienet ja villinä kasvava nokkonen. 
- Kuivatut sienet säilyvät ainakin kolme vuotta, hyvä ettei 10 vuotta, Tiilikainen nostaa esille kuivatun tuotteen hyvää säilyvyysominaisuutta. Hänen mielestään kuivuriin voi laittaa lähes mitä vain, mutta parhaan lopputuloksen saa hänen kokemuksensa mukaan vähemmän vesipitoisilla tuotteilla, kuten yrteillä ja juureksilla. Marjojenkin kuivaamisesta naisella on kokemusta, mutta sitä hän ei koe niin viisaaksi.

Kuivurin ominaisuuksista kuivatusteho ja kuivumisen tasaisuus ovat tärkeimpiä. Mitä vähemmän laitteessa on tehoa, sitä enemmän aikaa toivottuun kuivaustulokseen pääsy vie. Tiilikainen aloitti Orakas-nimisellä tilavuudeltaan 40- litraisella kuivurilla ja on siitä toiminnan kasvettua siirtynyt järeämpään ammattimaisempaan laitteeseen.

Kuivatut tuotteet sopivat Pirjon mukaan niin koti-, mökki-, kuin retkeilykäyttöön. Lappiin lähtevälle vaeltajalla kuivatut kasvikset värittävät matkaevään maukkaammaksi ja ravinteikkaammaksi.

Viljele kasveja, joita haluat syödä

Puutarhurina Tiilikainen on tykännyt kokeilla monia lajeja. Hän ei osaa tarkkaan sanoa, mikä puutarhanhoidossa viehättää.
-Ainakin se on tärkeämpää kuin Paula Koivuniemelle, Tiilikainen naurahtaen ilmaisee ja viittaa Arto Nybergin keskusteluohjelmaan, jossa tunnettu laulajatar viittasi kintaalla puutarhanhoidolle.
-Siinä on sitä jotain, Tiilikainen hymyillen tiivistää vuosien puutarhanhoitotöiden kokemuksiaan. Hän suosittelee puutarhanhoidon aloittamisesta kiinnostuvia kasvattamaan ennen kaikkea niitä kasviksia, joita tykkää itse syödä. Kokemuksen kautta oppii parhaiten, mitä kaikkea kasvattamisessa pitää ottaa huomioon.
Enää Tiilikainen ei kylvä auringonkukansiemeniä persiljan viereen. Loppukesällä säkenöivät auringonkukat toimivat lintumagneetteina. Siinä taistelussa jäivät persiljat kakkosiksi valkoisen lannoitekuorrutteen alle.
-Koko sato meni pilalle, Tiilikainen muistelee. Lukuun ottamatta auringonkukkaepisodia, Tiilikainen pitää erityisesti persiljasta kasvatettavana hyötykasvina.
-Kun sen saa itämään, sen kasvu on taattu, sillä kasvilla ei ole juuri tuholaisia, Tiilikainen tuo esille.

Nokkosesta keittoa

Hortoilu eli villivihannesten keräily ja käyttäminen ei ole ruokolahtelaiselle kuivaajalle tuttua muuta kuin radiosta. Villivihanneksista ainoastaan nokkonen on päässyt Tiilikaisen kuivuriin. Kesäaika kuluu Tiilikaisella tiiviisti pellon reunojen sisällä. Hän kuitenkin näkee villivihanneksissa mahdollisuuksia, vaikkei itse niistä ole vielä ollut kiinnostunut.
Nokkosta Tiilikainen myy kuivatuotteena ja suosittelee sitä erityisesti keittoon käytettäväksi pinaatin tapaan.

Tiilikainen myöntää, ettei kuivaaminen toimintona ole laiskan miehen tai naisen hommaa. Se vie aikaa ja vaatii työpanosta. Kuivauksessa on Tiilikaisen kokemuksen mukaan oleellista, ettei lämpöä ole liikaa. Esimerkiksi yrttejä suositellaan kuivaamaan 30–35 ºC:ssa
-Lämpöä vähän, aikaa enemmän, Tiilikainen tiivistää ja kehottaa pitämään suppilovahverojakin kuistilla pari päivää ennen kuivaamista.
Aina kuivauksen monitoimiosaaja Tiilikainen ei saa kuivausta toimimaan. Sipuli on hänen kuivurin kummajainen, joka joskus värjäytyy mustaksi.

Ehkä tämä kesä on se, jona Tiilikainen onnistuu pääsemään sipulin kuivauksen onnistumisen jalanjäljille.

Terhi Komulainen