sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kummakivelle pääsee nyt kuivin jaloin - Sammalsilta kunnostettiin talkoovoimin

Hauklapin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Martikainen esittelee ylpeänä uusia, Sammalsillan yli kulkeavia pitkospuita.
- Nyt ei enää varpaat kastu, kun tästä kulkee, sanoo Martikainen.
Talven aikana paikan päällä rakennetut pitkospuut johtavat Pitkäjärven yli. Alkuperäinen sammalsilta on rakennettu luultavasti metsureiden toimesta 1900-luvun alussa. Entiset pitkospuut  olivat  jo niin huonokuntoiset, että sillan ylitse oli vaarallista kulkea.

Talven aikana Pitkäjärven rantaan kuljetettiin puutavara moottorikelkalla ja pitkospuut rakennettiin talkoovoimin jään päälle arviolta oikeaan kohtaan. Keväällä huomattiin, ettei pitkospuiden paikka ollut ihan oikea.
- Metrin verran jouduttiin niitä siirtämään, jotta osui keskelle sammalmättäitä, kertoo pitkospuita rakentamassa ollut Mikko Hämäläinen.

Muitakin uudistuksia ympäristöön on saatu. Kummakivelle löytää nyt entistä helpommin, kun risteyksiin on tehty uudet opasteviitat. Viitat teki Reijo Martikainen. Lisäksi Saimaa Geopark hommasi kaksi infotaulua, joista voi lukea faktoja Kummakivestä.  Infotaulut on sijoitettu parkkipaikalle ja Kummakiven viereen. Myös parkkipaikalta kivelle menevää polkua on siirretty kulkemaan kuivempaan paikkaan.
Vielä keväällä pitkospuiden rakentamiseen piti saada avustusta Kärki-Leaderin kautta, mutta avustus kaatui ELY-keskuksen kiemuroihin. Tarvikkeet on nyt maksettu kyläyhdistyksen jäsenten omilla rahoilla. Jorma Martikainen on kuitenkin luottavainen, että rahat saadaan takaisin kunnalta, kylien toiminta-avustuksen muodossa.

Sanna Äikää