maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Ruokolahti-talolta kahvia, luontokohdetietoutta ja Kaikun historiaa

Ruokolahti-talolla on kesän aikana esillä kaksi eri näyttelyä. Kesäkahvila Kaikusta saa tuoreita leivonnaisia ja kahvia.

Ruokolahti-talolla on kesän aikana esillä kaksi eri näyttelyä. Ulkomuseoalueen riihessä on retrospektiivinen näyttely Kulttuuripalvelu Kaikun eli CreativeKaikun toiminnasta 20 vuoden ajalta.
- Näyttelyssä on esillä pieni otos Kaikun historiaa, kertoo Virve Niiranen.
- Mielellään olisimme laittaneet esille enemmänkin, mutta tila loppui kesken, naurahtaa Niiranen. Näyttely on avoinna siihen saakka, kunnes rukiit tuodaan riihen kuivumaan eli noin elokuun puoleen väliin saakka.

Ruokolahti-talolla, kesäkahvila Kaikussa, on puolestaan esillä Nature Saimaa-näyttely. Näyttelystä löytyy tietoa alueen luontomatkailukohteista ja retkeilymahdollisuuksista sekä Kaikun järjestämistä luonto-ohjelmapalveluista. Kalevala-teema on näyttelyssä tiiviisti mukana, koska tänä vuonna vietetään uuden Kalevalan 130-vuotisjuhlavuotta. Kaiku järjestää tilauksesta muun muassa luontoseikkailuja ja ohjelmallisia retkiä.
Näyttelyssä on esillä myös muiden tuottajien palveluita, esimerkiksi Geopark -kohteita. Näyttelytilasta löytyy myös täytettyjä eläimiä. Liisa-karhu  on kesän ajan näyttelyssä esillä ja muuttaa talveksi taas Niirasten olohuoneeseen. Liisa on kotoisin Tainion metsäkonttorilta, josta se saatiin konttorin tyhjennyksen yhteydessä.

Kesän ajan, 25.8. saakka, Kaikun kesäkahvila toimii Ruokolahti-seuran omistamassa Ruokolahti-talossa. Kaikun kesätyöntekijöinä toimivat Janina Valkki sekä Oili Oinonen. Kesäkahvilassa on tarjolla joka päivä tuoreita leivonnaisia, joista osa leivotaan paikan päällä itse ja osa tulee Kulma-Kahvilasta. Tarjolla on muun muassa pullaa, marjapiirakkaa ja karjalanpiirakoita. Paikan erikoisuus on mustikka-kuusenkerkkäjuustokakku. Tilauksesta saa ryhmille possupottia, joka on Kaikun oma ruoka-annos.

Virve Niirasen mukaan kahvilassa on vieraillut asiakkaita tänä kesänä hyvin, etenkin ulkomaalaisia.
- Ulkomaalaisia on käynyt päivittäin. Meillä on käynyt asiakkaita tänä kesänä ainakin Englannista, Saksasta, Espanjasta, Venäjältä ja Australiasta. Keski-Euroopasta on jopa muutama vakioasiakas, jotka tulevat käymään joka kesä, kertoo Virve Niiranen.

Sanna Äikää