maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Pilvi ja monet muut kissat odottelevat oman kodin tai sijaiskodin löytymistä löytöeläintalossa

9-vuotias Pilvi odottelee Kaskivaaran löytöeläintalossa Rautjärvellä pääsyä sijaiskotiin tai pysyvään kotiin. Rauhalliseksi ja seuralliseksi kissaksi kuvailtu Pilvi päätyi Kaskivaaraan sen omistajan jouduttua hoitokotiin.

Pilvi ei ole ainut Kaskivaarassa kotia etsivä kissa. Tällä hetkellä kotia vailla olevia kissoja on Kaskivaarassa kirjoilla noin 30. Näistä kissoista noin puolet on jo tällä hetkellä sijoitettuna sijaiskoteihin.
- Tilanne ja kissojen määrä elää koko ajan, kertoo Ulla Weiland, Kaskivaaran kodittomat eläimet ry:n varapuheenjohtaja ja yhdistyksen sijaiskotivastaava.

Kissan kodintarpeelle voi olla monia eri syitä.
- Aina on kodinvaihtajakissoja, kun elämäntilanteen muuttuessa lemmikistä halutaankin luopua, sanoo Weiland.
Varsinaisia kodittomia löytökissoja sen sijaan nykyään on vähemmän. Tällä hetkellä ongelmana ovat niin sanotut populaatiokissat, jotka ovat asettuneet asumaan puolivilleinä esimerkiksi maatilan pihapiiriin.
- Lisääntyminen on hallitsematonta, kun kissoja ei ole leikattu.
Tälläkin hetkellä Kaskivaaran hoivissa on kolme vastasyntynyttä pentuetta.

Tarvetta sijaiskodeille on koko ajan ja mitään erityisvaatimuksia niille ei ole.
- Riittää ihan normaali koti, josta löytyy halua kissan kesyttämiseen ja tilan seuraamiseen,  kertoo Weiland.
Sijaiskodeissa voi olla lapsia ja muita lemmikkieläimiä. Erityinen tarve on kuitenkin sijaiskodeista, joissa ei ole muita eläimiä.
- Aina on niitäkin sijoitettavia kissoja, jotka eivät tule toimeen muiden eläinten kanssa, kertoo Weiland.
Yhdistys maksaa tarvittaessa sijoitettavan kissan ruuat, kissanhiekat ja muut tarvikkeet, joten varsinaisia kulujakaan sijoituskissasta ei tule.

Weilandin mukaan jostain syystä ihmiset pelkäävät kissan sijaiskodiksi ryhtymistä. Hän arvelee, että moni pelkää kissasta luopumista, sijaiskotina toimiminen kun on aina määräaikaista. Kissan sijoitus voi kestää parista päivästä vaikka vuoteen, jos uutta varsinaista kotia ei löydy.

Ulla Weiland on itse viidessä vuodessa majoittanut yli 200 kissaa.
- Hyvin tähän normikaksioon on mahtunut joskus kolmekin sijoituskissaa yhtäaikaa.
Jos kissan sijoituskodiksi ryhtyminen alkaa kiinnostaa, voi yhteydessä olla sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 044-2399458 tai 050-3698783.
- Kissojen sijaiskoteihin on mahdollista myös päästä tutustumaan, lupaa Ulla Weiland.

Sanna Äikää