maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Uuden Eukon elämäntyö on lapset

Anna Lankinen valittiin viime sunnuntaina 24. Ruokolahden Eukoksi. Lapsirakas puuhanainen toimii Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja ja on mummo 13 lapsenlapselle.

Anna Lankinen oli syyskuussa Lapissa lomalla, kun hän sai puhelun Ruokolahti-Seuralta. Hän ei epäröinyt, kun häntä kysyttiin seuraavaksi Ruokolahden Eukoksi.
- Eihän sellaisesta voinut kieltäytyä. Se on iso kunnia, Lankinen sanoo.
Salosaaressa asuva Lankinen on syntyperäinen ruokolahtelainen. Hän kävi välillä asumassa muualla, perusti perheen ja palasi takaisin kotiseudulle.
- Nyt asumme kilometrin päässä synnyinkodistani.

Lankinen on omistanut lähes koko elämänsä lapsille. Hän on kouluttautunut lastenhoitajaksi, sosiaalikasvattajaksi ja esiopetuksen opettajaksi. Uransa alkuaikoina hän oli lastenkodissa töissä. Myöhemmin Ruokolahdelle muutettuaan Lankinen on toiminut muun muassa perhepäivähoidon ohjaajana ja Ruokolahden varhaiskasvatuksen päällikkönä. Tästä virasta hän jäi myös eläkkeelle vuoden 2017 alussa.
Kiireisenä Lankisen on pitänyt eläköitymisen jälkeen muun muassa puheenjohtajan pesti Imatran seudun Pelastakaa Lapset ry:ssä.
- Olen ollut puheenjohtajana nyt neljä vuotta. Tämän kauden jälkeen aion jättäytyä pois.

Lankinen sanoo lasten olleen lähellä hänen sydäntään aina, jo silloin, kun hän oli itse lapsi. Lankinen oli alle kouluikäinen, kun hän vaati äidiltään päästä katsomaan naapuriin syntynyttä tyttövauvaa. Äiti ensin toppuutteli, koska rotinoita ei vielä ollut tiedossa.
- Loppujen lopuksi äiti löysi jonkun sinisen flanellikankaan, jossa oli jotain nallekuviointia. Se kainalossa sitten pääsin katsomaan vauvaa.
Myöhemmin Lankisesta tuli suurperheen äiti. Kuudesta lapsesta kolme on kotitekoisia ja kolme haikaran tuomia sijoitettuja lapsia. Lastenlapsia on kaikkiaan 13.
- Olemme heille kaikille mummo ja ukko. Emme tee eroa siitä, ketkä ovat biologisia ja ketkä eivät.

Ruokolahden Eukon käädyt luovutettiin Lankiselle viime viikon sunnuntaina Ruokolahti-Seuran kotiseutujuhlassa. Edustustehtäviä Eukkona ei ole vielä sovittuna, mutta Lankinen odottaa kutsuja avoimin mielin.
- Aion olla itsekin aktiivinen. Yhteistyötä voisi ajatella ainakin Ruokolahden Äijän kanssa, miksi ei myös Imatran Inkerin.
Puhujana yksi aihe on ymmärrettävästi yli muiden.
- Lapset. Siitä osaan puhua eniten.

Katja Neuvonen