maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Postin lakolla vaikutuksia myös Ruokolahtelaisen jakeluun - nettilehti avoinna kaikille lakon aikana

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti lakkotoimet maanantaina. Postin lakko vaikuttaa myös Ruokolahtelaisen jakeluun. Lakon aikana posti ei jaa Ruokolahtelaista niille alueille, joille lehti tulee tavallisesti päiväpostin mukana. Uutispostin varhaisjakeluun lakko ei vaikuta.
Ruokolahtelaisen verkkolehtiä pääsee lukemaan ilmaiseksi postin lakon aikana. Nettilehtiä voi lukea syöttämällä kirjautumiseen käyttäjätunnukseksi ja salasanaksi ”tilaaja”. Ilmainen lukuoikeus on voimassa postin lakon ajan.

Postin lakolla on vaikutusta myös muun muassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhoitopiirin Eksoten käytäntöihin.  Lakko viivästyttää kirjeiden kulkua useita viikkoja ja paketteja useita päiviä.
- Teemme kaikkemme hoidon, eri palveluiden, asioinnin ja tiedonkulun turvaamiseksi. Pyrimme siihen, että vaikutukset asiakkaalle ovat mahdollisimman vähäiset, lupaa Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela.
Eksote järjestää korvaavia asiointikanavia postin lakon ajaksi sekä varautuu lakkoon poikkeusjärjestelyin. Laskujen maksuaikaa pidennetään 30 päivään. Ajanvarauksia pyydetään hoitamaan mahdollisimman paljon sähköisen asioinnin kautta. Linkki sähköiseen ajanvaraukseen löytyy Eksoten nettisivujen yläreunasta.
Päätöksistä pyritään tiedottamaan puhelimitse. Niille asiakkaille, joille on lähetetty tai olisi tultu lähettämään lähiviikkojen aikana kirjeitse tieto hänelle varatusta ajasta, otetaan yhteyttä puhelimitse. Varatuista ajoista lähetetään myös tietoa tekstiviestien avulla.
Asiakkaita pyydetään käyttämään sähköisiä asiointikanavia, sekä huomiomaan potilastietojärjestelmän päivityksestä johtuva sähköisten asiointikanavien käyttökatko. Eksoten sähköisessä asioinnissa on käyttökatko perjantain 15.11. klo 15.30 ja maanantain 18.11. klo 16 välisenä aikana.
Posti on tiedottanut, että PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, kuten esimerkiksi lääkelähetykset.

Kelan etuuksissa voi ilmaantua viivästyksiä, jos hakemukset, liitteet ja lisäselvitykset on lähetetty postin kautta. Kela ohjeistaa, että hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelussa.
Lakko voi viivästyttää myös Kelan postittamien etuuspäätösten saapumista. Päätökset näkyvät kuitenkin Kelan verkkoasiointipalvelussa, eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään.
Jos asiakas ei voi asioida verkossa, Kelan palvelunumeroihin voi tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen. Hakemukset voi myös toimittaa Kelan palvelupisteisiin.

Katja Neuvonen