lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Metsä pelasti hankalissa elämänvaiheissa

Metsäiset polut ja luontoretkeily ovat olleet läsnä Taija Luukkosen ja Satu Antikaisen elämässä lapsuudesta saakka. Erityisesti viime aikoina metsä on astunut vieläkin merkityksellisempään asemaan tultuaan osaksi naisten elantoa. Oivallus metsän voimauttavasta vaikutuksesta avautui naisille omien elämänhaasteiden kautta.Kun Taija Luukkonen oli pieni ja murheissaan, pakkasi hän mukaansa pannukakkua ja kirmasi istumaan kallion päälle. Satu Antikainen lähti hiihtoretkelle talviseen metsään mielikuvitusystävänsä jänöjussin kanssa.
Vuosikymmeniä myöhemmin naiset kulkevat yhdessä laavulta toiselle ja hämmästelevät, kuinka luonnollisesti lapsena  hakeutui luonnon äärelle rauhoittumaan.
Elämän varrella koetut luontoelämykset ovat jättäneet molempiin kipinän, joka vetää heitä yhä syvemmälle metsään. Sieltä naiset hakevat marja- ja sienisaaliiden lisäksi vireyttä mielelle ja puolustuskykyä elimistölle.
-Miten valtavasti metsässä onkaan tärkeitä mikrobeja immuunijärjestelmälle! Antikainen hihkaisee.

Elämän varrella koetut luontoelämykset ovat jättäneet molempiin kipinän, joka vetää heitä yhä syvemmälle metsään

Ruokolahdella syntyneiden Luukkosen ja Antikaisen tiet kohtasivat parikymmentä vuotta sitten. Yhteinen taajuus löytyi jaettujen luontokokemuksien ja partiotoiminnan kautta.
Heidän tarinassaan alkoi uusi luku alkuvuonna, jolloin Luukkonen ehdotti Antikaiselle Metsämieli-vetäjäkurssille lähtemistä. Metsämieli-menetelmässä on kyse ihmisten hyvinvointia tukevien taitojen kehittämisestä. Menetelmässä hyödynnetään luonnossa itsestään syntyviä terveysvaikutuksia ja tehdään tietoisia rentoutus- virkistys- ja mielentaitoharjoituksia.
Naisten ajattelu luonnon hyvinvointivaikutuksista on laajentunut koulutuksen ja ryhmien ohjaamisen myötä.
- Miten luonto voi yllättää ihmisen. Miten älyttömästi on yksityiskohtia luonnossa, kun malttaa pysähtyä, Antikainen hämmästelee.
Juuri pysähtymisessä kaikessa on kysymys. Se oli parivaljakon mukaan isoin oppi, jonka koulutuksesta sai. Koulutuksen oppia soveltaen naiset tarjoavat tällä hetkellä luonto-ohjauspalveluita perustamassaan Luontolähde-yrityksessä.

Neljän vuoden jälkeen Luukkonen kärsii edelleen päivittäin onnettomuuden seurauksista.

On  vaikea sanoa, olisiko Luukkonen päätynyt tammikuun pakkasissa googlettamaan Metsämieltä, ellei olisi ollut erästä palloa.
Se pallo tuli kovaa ja suoraan päin päätä. Neljän vuoden jälkeen Luukkonen kärsii edelleen päivittäin onnettomuuden seurauksista korvassa kulkevan tinnituksen muodossa. Luukkonen joutui punnitsemaan uravalintaansa uudelleen: opettajan työn jatkaminen koulumaailman hälinässä tinnittävän korvan kanssa ei tuntunut kestävältä ratkaisulta. Oli etsittävä vaihtoehtoja.
Naisten omat kokemukset ovat vahvistaneet tutkitun tiedon rinnalla, miten vaikuttavia hyvinvointivaikutuksia luonnolla on. Myös Antikainen on kokenut työelämän kuormituksen haasteet elämässään. Tällä hetkellä osa-aikaistyö vähentää työkuormaa, mutta hän on ruvennut  pohtimaan vaihtoehtoisia tapoja elantonsa saamiseen.
Hankalimpien elämänvaiheiden aikana kokevat molemmat löytäneen voimaa luonnon keskeltä.
-Se on itseä auttanut jaksamiseen vahvasti. Sen takia sitä hyvää haluaisi jakaa toisille. Ei tarvitse palaa loppuun.

Ei tarvitse palaa loppuun.

Luontolähde tarjoaa luonto-ohjauspalveluja eri kohderyhmille. Yksi kohderyhmä on esimerkiksi työpaikkojen henkilöstö.
Naisten käyttämien metodien takana on tiukkaa faktaa. Lukuisat tutkimustulokset ovat osoittaneet luonnossa olemisen vaikuttavan myönteisesti ihmisen elimistöön ja mieleen.  Naiset kertovat, kuinka jo viidellä minuutilla luonnossa vietetyllä ajalla saa viritettyä kehoa elinvoimaisemmaksi.
- Syke laskee ja stressihormonit vähenevät. Kun aika kasvaa, mieliala piristyy. Kun saldoa on yksi tunti, kohentuu tarkkaavaisuuskyky, Luukkonen luettelee luonnon aikaansaamia fyysisiä kuin psyykkisiä vaikutuksia.
Luukkonen ja Antikainen ajattelevat, ettei ympäristöä ja omaa olotilaa normaalisti tule miettineeksi arjessa. Kuullessaan ryhmiinsä osallistuneiden ajatuksia, naiset tietävät olevansa  merkityksellisten kokemuksien äärellä.
- Osallistujat ovat hämmästelleet sitä alkutilaa, mikä lähtiessä on ollut ja miten se on muuttunut paremmaksi luonnossa ollessa, Antikainen kertoo.

Hän mainitsee suomalaiseen mustikkametsään vierailleet aasialaisturistit, joille jokamiehenoikeudet tuntuivat seitsemänneltä taivaalta.

Luukkonen pohtii, miten Suomessa luonnossa oleminen nähdään jokseenkin itsestäänselvänä asiana, jolloin metsään menemisestä ei olla valmiita avaamaan kukkaron nyörejä. Toisin on maailman toisella laidalla: Antikainen nostaa esille muun muassa Japanin, missä on perustettu maksullisia aidattuja metsäalueita.
Hän mainitsee suomalaiseen mustikkametsään vierailleet aasialaisturistit, joille jokamiehenoikeudet tuntuivat seitsemänneltä taivaalta:
-He kysyivät, kuka tämän kaiken maksaa!
Luukkosella ja Antikaisella on aistimuksia ilmapiirin muutoksesta. Hyvinvointi on trendissä ja he näkevät, kuinka tietoisuus metsän hyvistä vaikutuksista kasvaa.
-Me yritämme painottaa, että tämä ei ole suoritus. Minä en suorita, minulla ei ole kiire. Silloin ne hyvät asiat tapahtuu, kun lakkaa suorittamasta, Antikainen vakuuttaa.

Jo pelkkä luontokuvan katselu pystyy vaikuttamaan hyvinvointiin metsässä olemisen tavoin.

Naiset muistuttavat, ettei luontosuhde vahvistu vain kansallispuistovierailuilla tai tolkuttomilla patikkavaelluksilla. Luukkosella oli tapana tehdä lastensa kanssa retkiä takapihan metsän reunaan. Sielläkin pystyi pitämään leiriä.
Naiset näkevät luontosuhteen luomisen koko perheen tai yhteisön asiana ja haluavat katsoa asiaa lapsen tasolta.
- Lapsi ei kaipaa sitä, että mennään autolla jonnekin, Luukkonen tuumaa ja valaisee, kuinka luontosuhteen vaalimiseksi tai luonnon hyvinvointivaikutuksien saamiseksi ei aina tarvitse edes poistua kotoa:
- Jo pelkkä luontokuvan katselu pystyy vaikuttamaan hyvinvointiin metsässä olemisen tavoin.
Naiset ovatkin ruvenneet kehittelemään vaihtoehtoisia tapoja tarjota liikuntarajoitteisille vanhuksille luontokokemuksia. Mielikuvissa välkkyy erilaisia aisteihin sidottuja menetelmiä.
Ideoita tulvii. Hyvien elämyksien tarjoaminen on metsänaisten ytimessä; haaveena on auttaa ihmisiä löytämään luonnon energialähteet. Luukkonen uskoo ihmisen hakeutuvan yhä useammin luontoon, mikäli on huomannut olotilan luonnossa ollessaan kohentuneen.
-Kun tulee hankalia tilanteita, silloin muistaa, että luonto on latautumispaikka.

Terhi Komulainen