lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Ruokolahtelaiset nuoret piipahtivat Espanjassa vaihdossa - vastavierailu toteutuu mahdollisesti jo ensi kesänä

Ruokolahden koulun nuorisotilassa istuu viisi intoa puhkuvaa nuorta. Ellinoora Lignell, Marjo Tynninen, Teemu Puranen, Anni Ruokolainen ja Sini Pitkä ovat palanneet viime viikolla Espanjan Bargasista, jossa he olivat muutaman muun koulunsa nuoren kanssa viikon Erasmus-nuorisovaihdossa.

Yläkoululaiset lähtivät Ruokolahdelta matkaan heti vuodenvaihteen jälkeen kunnan nuoriso-ohjaajan Elisa Kivisen kanssa.
- Reissu sujui oikein hyvin. Tutustuimme paikalliseen kulttuuriin, Bargasiin, kunnan politiikkaan ja kunnantaloon sekä vierailimme viinitilalla, jossa tutustuimme viinin tekoon, Kivinen kertoo.
Etelä-Karjalasta reissussa oli mukana lisäksi nuoria ja ohjaajia Lappeenrannasta, Lemiltä ja Luumäeltä.

Madridin lähettyvillä sijaitsevassa Bargasissa yläkoululaiset majoittuivat paikallisissa perheissä. Perheisiin nuoret saivat tutustua jo Suomessa ollessaan viestien ja puhelujen avulla.
Tynnisen mukaan elämä espanjalaisessa perheessä erosi melkoisesti suomalaisesta. Koteihin sisään mennessä kenkiä ei riisuttu, kuten kotimaassa on tapana. Tynninen sanoo myös hämmästelleensä aamupalapöytää, jossa tarjottiin suklaata.
- Olisin ehkä mielummin ottanut hedelmiä, hän nauraa.
Espanjalaiseen elämänrytmiin tottuminen ei muutenkaan käynyt nuorilta täysin vaivatta. Iltaruoka tarjoiltiin vasta puolen kymmenen maissa ja nukkumaan mentiin yhden jälkeen.

Ohjelmaa Espanjassa riitti aamusta iltaan.
- Sykimme aamukymmenestä jonnekin iltaan yhteentoista asti. Alussa varsinkin oli tosi vaikea sopeutua rytmiin, Tynninen ja Lignell sanovat.
Suomalaiset pääsivät tutustumaan myös paikalliseen juhlakulttuuriin. Loppiaisena Bargasissa järjestettiin paraati, johon ruokolahtelaisetkin osallistuivat pukeutumalla tähtipäähineisiin ja hopeisiin viittoihin.
- Jaoimme karkkia yleisölle, vähän kuin penkkareissa, nuoret kertovat.

Kotiin lähtiessä yhdellä jos toisella tuli tippa linssiin. Monet nuorista ovat pitäneet aktiivisesti yhteyttä perheisiinsä Espanjassa. Osa on suunnitellut matkustavansa maahan jonain päivänä uudestaan.
- Aluksi mietin, että voinko nyt lähteä ilman vanhempia. Onneksi lähdin ja suosittelen muillekin, Ruokolainen sanoo.
Nuorten ikävä Espanjaan lievittyy mahdollisesti jo tulevana kesänä, sillä Ruokolahti on hakenut vastavierailuun rahoitusta EU:lta. Espanjalaisten nuorten on tarkoitus majoittua viikon ajan Ruokolahdella kesä-heinäkuun vaihteessa, mikäli rahoitushakemus menee läpi.
Nuoret ovat suunnitelleet mahdollista tulevaa visiittiä innoissaan.
- Ainakin näyttäisimme nuorille metsää ja Leijona-patsaan. Veisimme heidät myös ostoksille Lappeenrantaan sekä katsomaan Imatralle koskea ja Imatran ajoja.
Kivisen mukaan nuorisovaihto olisi kunnalle iso juttu ja toisi paljon positiivista näkyvyyttä paikkakunnalle. Rahoituspäätökset tulevat huhtikuun 2020 aikana.

Katja Neuvonen