lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Ruokolahtelaiset matkailukohteet heräävät eloon tarinoiden kautta

Rural Explorer -hankkeessa tarinaa on luotu muun muassa hyppykallion, Kummakiven ja kirkonmäen ympärille. Albert Edelfeltin Ruokolahden visiitistä on valmistumassa sävellys.

”Pakottivat minut hyppäämään. Ei kerran, vaan kaksi. Ensimmäisellä kerralla onnistuin väistämään teräviä piikkejä. Pitkän pudotuksen loppuvaiheessa suuntasin paljaat varpaani metallikärkien välissä olevaan tyhjään tilaan. Tömähdin kovalle maalle ja piikit vain sipaisivat ihoani. Vasempaan pohkeeseen tuli nirhaisu, josta vertavaluva ihonkappale roikkui kuin palkeenkieli.”


Ison vihan aikana venäläiset pakottivat suomalaisia hyppäämään Kuokkalammin jyrkältä kalliolta paljain jaloin rautapiikkien päälle. Yllä oleva suomalaisen nuoren miehen tarina hyppykalliolta on kuvitteellinen, mutta kertoo hyvin perimätietona kulkevaa karua tarinaa.
Humanistisen ammattikorkeakoulun Rural Explorer -hankkeessa vastaavanlaisia tarinoita on koottu koko Kaakkois-Suomen laajuudelta. Projektipäällikkö Juha Iso-Ahon mukaan tarkoituksena on ollut tuoda mielenkiintoiset matkailukohteet paremmin ihmisten tietoisuteen.
- Kohteet avautuvat toisella tavalla, kun mukana on tarina, hän kertoo.

Ruokolahdella tarinoita on koottu hyppykallion lisäksi muun muassa kolmen Saimaa Geopark -kohteen ympärille. Tarinan avulla henkiin on herätetty Hauklapissa sijaitseva Kummakivi ja Kolmiköytisienvuorten kalliomaalaus.
Taiteidemaalari Albert Edelfeltin ja ruokolahtelaisen hieroja-parantaja Elli Jäppisen kohtaaminen 1880-luvun lopulla inspiroi Edelfeltiä luomaan kuuluisan teoksen Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Tämä tarina on heräämässä henkiin Ruokolahdelta lähtöisin olevan Tuija Rantalaisen sävellyksenä.
- Sävellys on valmistumassa piakkoin. Sen ensiesitys on maaliskuussa Imatralla, Iso-Aho kertoo.
Tekstimuotoiset kertomukset kohteista on tehnyt Pekka Vartiainen. Eri tekijät ovat osallistuneet tarinoiden jatkojalostamisessa videoteoksiksi, animaatioiksi, piirroksiksi, valokuviksi ja lauluksi.
Rural Explorer- hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Katja Neuvonen