lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Ruokolahdella on Suomen kaunein sisääntulo

Haastattelussa Asko Ali-Marttila

Kuinka kauan olet asunut Ruokolahdella?
Muutimme tänne joulukuussa, siis reilut kolme kuukautta.Mikä sinut tänne toi – miksi muutit Ruokolahdelle?

Lasten lähdettyä kotoa etsimme pitkään eri puolilta Suomea meille sopivaa asuinpaikkaa. Olemme molemmat maalta kotoisin ja halusimme kunnon järven läheisyyteen. Kriteereinä oli myös hyvät ulkoilumaastot ja kohtuullinen etäisyys kaupunkiin. Päädyimme tänne, kun löysimme meille sopivan, mukavan ja kriteerimme täyttävän talon sekä tontin. Varmaan myös osin siksi, että puolisoni on täältä kotoisin.

Missä päin kuntaa asut?
Salosaarella.

Mitä pidät asuinpaikastasi?
Loistava. Nouseva aurinko Saimaan yllä ilahduttaa melkein jokaista aamuamme. Salosaari on rauhallinen asuinpaikka, mutta kuitenkin vain kivenheiton päässä Ruokolahden keskustasta ja lähellä Imatraa.

Missä olet asunut ennen Ruokolahtea?
Olen syntynyt Nokian Tottijärvellä ja asunut sen jälkeen muun muassa Helsingissä, Tampereella, Oslossa, Saksassa, Sveitsissä, Lopella ja viimeksi Varsinais-Suomessa Pöytyällä.

Mitkä kunnan alueet tunnet parhaiten?
Puolisoni on Äitsaarelta kotoisin, joten siellä on tullut liikuttua. Ulkoilureittien ympäristöt muiltakin kunnan kolkilta tulevat hiljalleen tutummiksi ja tutummiksi.

Missä on mielestäsi Ruokolahden hienoimmat maisemat?
Sisääntulo Ruokolahdelle kuutostieltä on sopivalla auringon paisteella törkeän kaunis. Sanoin juuri yhdelle ystävälleni, että mainitsehan yksi kunta, missä on kauniimpi sisääntulo kuin Ruokolahdella – niin minä mainitsen hänelle sata, joissa ei ole. Täällä on myös uljaita harjumaisemia. Haukkavuori oli viime viikolla huikea elämys.

Mitä harrastat täällä?
Harrastan liikuntaa laajalla kirjolla sekä joogaa ja meditaatiota. Metsissä käveleminen on myös lempipuuhaani. Tavoitteenani on rakentaa kuntosali omalle pihalle. Vartin päässä Imatralla on hyvä kattaus eri kamppailulajeja tarjolla. Kaikkea muuta voin harrastaa Ruokolahdella.

Millaisia kunnan tarjoamia palveluita arvostat erityisesti?
Seurasin erityisen leudon talven aikana, miten Salosaaren luistinradalle tehtiin – kai kunnan liikuntapalvelun toimesta – kerta toisensa jälkeen pohjustustyöt jäätä varten. Monesti tuli leutoa ja jää suli, mutta pohjatyöt tehtiin uudelleen ja uudelleen. Valmius jään tekoon pidettiin yllä pitkään, mahtavalla asenteella - ja kyllä siellä kaukalossa tänäkin leutona talvena muutamana päivinä lopulta luisteltiin. Kaikki palvelut, mitä olen tähän asti tarvinnut, ovat toimineet sujuvasti.

Mitä haluat sanoa ruokolahtelaisista ihmisistä?
Puolisoni aina sanoo, että täällä ollaan kymmenen kertaa välittömämpiä ja vähemmän kyräileviä kuin Varsinais-Suomessa. Kyllä tuossa varmaan on totta toinen puoli. Helppoa ja mutkatonta tuntuu täällä olevan kanssakäyminen.

Mitä täällä on eri tavoin kuin aiemmissa asuinpaikoissasi?
Missään aiemmassa asuinpaikassani ei ole ollut niin hyviä ulkoilumaastoja kuin täällä. Saimaa on tietysti myös jotain, mitä ei ole muualla. Varsinais-Suomen järvettömien ja tasaisten maisemien jälkeen Saimaan kimallus jaksaa ilahduttaa joka päivä.

Onko Ruokolahdella jotain, mistä pitäisi muuallakin ottaa oppia?
Minusta on hienoa se, että keskustassa liikuntapaikat ovat niin hyvin esillä, keskeisellä paikalla kylää. Veikkaan, että se edistää lasten, nuorten ja muidenkin kuntalaisten terveitä elämäntapoja, ja voi hyvinkin olla fiksun taajamarakentamisen tulevaisuuden trendi.

Kehu joku ruokolahtelainen!
Kehun kaksi. Yksityisesti Arposen Pekan Äitsaarelta ja yleisellä tasolla koko kunnantalon väen. Pekka on puolisoni ex-naapuri, empaattinen keskustelija, joka on aidosti kiinnostunut muistakin kuin omista asioistaan. Kunnantalon työntekijöille isot pisteet siitä, että vaikka aloitin työni talossa kesken korona-hässäkän, kaikki ovat kohdelleet minua todella ystävällisesti.

”Mikä parasta Ruokolahdella” on juttusarja, jonka tarkoitus on näinä poikkeusaikoina tuoda esiin ruokolahtelaisen elämän hyviä puolia. Tällä kertaa esittelimme sarjaa tekevän Asko Ali-Marttilan, kysymällä häneltä itseltään samoja kysymyksiä, joita hän kysyy muilta.

Juttusarja jatkuu taas ensi viikolla. Voit ehdottaa meille positiivisesti elämään suhtautuvia haastateltavia eri puolilta kuntaa. Laita ehdotuksesi Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai p. 044 449 1269. Kiitos!