maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Ruokolahden Äitsaaresta Euroopan huipulle

Haastattelussa Jaakko Hänninen

Kauanko olet asunut Ruokolahdella?
Olen syntynyt täällä ja isäni suku on täältä kotoisin. Asun tällä hetkellä Etelä-Ranskassa, mutta pyrin viettämään Ruokolahdella joka vuosi kuukaudesta kahteen.


Missä päin kuntaa asut? Mitä pidät kotipaikastasi?
Kotini on Äitsaaressa. Luonnonläheinen paikka.

Missä on mielestäsi Ruokolahden hienoimmat maisemat?
Ei ole mitään yksittäistä suosikkipaikkaa. Olen asunut täällä koko nuoruuden luonnon helmassa. Ruokolahdella on sopivassa suhteessa metsiä ja järvimaisemaa. Täkäläinen luonnonläheisyys on asia, mitä kaipaan välillä myös Ranskassa.

Miten pyöräilyharrastuksesi Äitsaaressa lähti alkuun?
Isä harrasti pyöräilyä ja neljä vuotta minua vanhempi veljeni ajoi kilpaa. Minä menin mukaan heti kun kisoihin pääsin. Ajoin ensimmäisen virallisen maantiekisan yhdeksänvuotiaana.

Kävit koulusi täällä. Mitä pidit Ruokolahden koulusta?
Arvostan sitä, että koulussa ei koskaan torpattu, kun kerroin, että olisi kiva, jos joskus saisi pyöräilystä ammatin. Asenneilmapiiri oli tavoitettani tukeva ja hyvä. Kun olin päässyt ylioppilaaksi, olin vedenjakajalla, että menenkö yliopistoon vai panostanko tosissani pyöräilyyn. Valitsin pyöräilyn ja muutin Etelä-Eurooppaan. Sain ammattilaissopimuksen siellä melko nopeasti.

Mitä olet täällä harrastanut pyöräilyn lisäksi?
Olen pelannut salibandya ja nuorempana osallistuin parina kesänä yleisurheilukerhoon. Soitin viulua noin 13-14 -vuotiaaksi asti Gyözö Potyondin opetuksessa. Partiota olen lapsena harrastanut myös ja harrastus jatkuu edelleen. Osallistun Ruokolahden Erätovereiden toimintaan aina täällä ollessani.

Harrastatko pyöräilyä muutenkin kuin maantiellä?
Kyllä minulla on maastopyörä ja cyclocross-pyörä. Lapsena hankin myös yksipyöräisen ja silläkin ajan silloin tällöin. Monipuolinen pyöränhallinta on ammatissani tärkeää.

Vertaa Suomen ja Ranskan pyöräilyolosuhteita?
Täällä ajoin talvisin nastarenkailla. Ranskassa ilmasto on ympärivuotiseen harjoitteluun suotuisampi. Suomessa ei ole isoja mäkiä, vaan maasto on sellaista kumpuilevaa. Etelä-Ranskassa on ylämäkiä, joiden kipuaminen voi viedä yli tunnin. Suomen Lapista löytyy ehkä viiden minuutin ylämäkiä.

Toimittajan huomautus: Alamäissäkin ammattilaiset menevät kovaa. Jaakko kertoo, että nopeusennätykset eivät ole hänelle mikään tavoite, mutta yli 100 km/h nopeutta on hänenkin pyöränsä joskus liikkunut.

Millaisiksi näet Ruokolahden urheilu- ja pyöräilymahdollisuudet?
Ruokolahdella on lasten ja nuorten hyvä urheilla ja pyöräilyyn on panostettu paljon. FreeSki rakentaa puitteita alamäkiajoon, täällä on hyviä maastopyöräreittejä ja pian on tulossa myös uusi pump track -rata.

Vieläkö sinua nähdään Suomessa kilpailemassa?
Olen pyrkinyt käymään SM-kisoissa. Tänä kesänä saatan ajaa myös jossain muussa kilpailussa, jos vain aikatauluihini sopii. Vielä ei ole aikataulut selvillä Suomessa eikä Euroopassa. Ranskan ympäriajo on alustavasti siirretty elo-syyskuulle.

Asko Ali-Marttila