maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Museolle 5 200 euron avustus

Ruokolahti-Seura sai museovirastolta 5 200 euroa avustusta. Summa käytetään kotiseutumuseon näyttelyn ja näyttelyvitriinin uusimiseen, museoesineiden luettelointiin sekä valokuvaamiseen digitaaliseen tietokantaan.


- Ennen kaikkea tämä tuli siihen tarpeeseen, että itsenäisyydenhuoneen vanhanaikaiset vitriinit uusitaan, ja tältä osin saadaan näyttelyesineistö monipuolisemmin esille, kertoo Ruokolahti-Seuran puheenjohtaja Airi Ruokonen.
Hankkeen koko kustannusarvio on liki 8  000 euroa.
- Vitriinien valmistus vaatii sellaista osaamista, jota meillä ei itsellä seurassa ole, vaan se on hankittava ulkopuolelta.
Avustusvarojen käyttöaikaa on nyt pidennetty vuoden 2021 loppuun asti. Tämä antaa pelivaraa siihen, jos jotain suunnitelmissa joudutaan muuttamaan.
- Vuonna 2018 me saimme 6 000 euroa Museoviraston avustusta.

Tämän hetken arvion mukaan museo avataan juhannuksen tietämillä.
- Saimme avuksi kaksi kesätyöntekijää, joiden työnantaja ja palkan maksaja on Ruokolahden kunta. Seuralle ei siis heidän palkoista aiheudu menoja.
- He voivat palvella museolla koulujen alkamiseen asti. Loppukesästä johtokunnan jäsenet ovat lupautuneet päivystämään niin, että museo saadaan pidettyä auki elokuun loppuun asti. Ulkomaalaiset matkailijat kun kuitenkin liikkuvat paljolti vielä elokuussakin, huomauttaa Ruokonen.

Perinteisten 2007 lähtien pidettyjen Tiistai-tarinat -tapahtumien osalta voi kertoa tässä vaiheessa, että nekin saataneen käyntiin juhannuksen aikoihin. Tavoite on, että niitä olisi samat 11 kuin viime vuonnakin. Kävijämäärä ei yleensä ole ylittänyt 50, vaikka joskus yleisöä onkin ollut yli tuon määrän.

- Käsiä ei tässäkään tilanteessa aiota seurassa nostaa pystyyn.

- Myös +70 -ihmisiin kohdistuvat rajoitukset askarruttaa. Vaikka onhan Tiistai-tarinoissa toki käynyt ilahduttavasti nuorempaakin väkeä, pohtii Airi Ruokonen.
- Käsiä ei seurassa aiota nostaa pystyyn. Keväällä pitämättä jäänyt vuosikokouskin pidetään jossain vaiheessa. Samoin huntukurssi, joka oli määrä olla huhtikuulla, toteutuu sinne ilmoittautuneiden osalta yksipäiväisenä 6.6.

Kesälle aiottu kotiseuturetki, mikä piti toteuttaa risteilynä Mietinsaaren maisemiin Saimaalla sen sijaan siirtyy mahdollisesti ensi vuoteen.

Markkinoiden kohdalla 500 ihmisen raja täyttyy helposti. Maan hallituksen antama rajoitussuositus on nyt voimassa heinäkuun loppuun. Tilannetta hankaloittaa myös se, että kouluilla kolmannen sektorin toimijat eivät saa kokoontua, mitä Airi Ruokonen pitää sinänsä täysin oikeana ja ymmärrettävänä ratkaisuna.
- Tautitilanne edellähän tässä on mentävä eteenpäin, hän summaa.

Jukka Ahonen