maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Kunnassa käydään torjuntatoimiin espanjansiruetanoita vastaan

Kesän aikana Ruokolahden kunnalla on työharjoittelussa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulusta ympäristöteknologian insinööriopiskelija Sirpa Heinänen. Hän toimii lähinnä projektityöntekijänä espanjansiruetanoiden torjuntatöissä ja tekee niiden levinneisyydestä opinnäytetyön.- Tärkein torjuntatoimenpide on etanoiden, myös munien kerääminen pois luonnosta, ohjeistaa Heinänen.
Etanat joko katkaistaan, tai niiden päälle kaadetaan astiaan raakaa etikkaa tai kiehuvaa vettä. Etanat voi laittaa suljetussa pussissa sekajätteeseen, jotta ne menevät poltettavaksi.

Vieraslajina espanjansiruetana ei kuulu Suomen luontoon. Sen alkuperästä ei olla varmoja, mutta etanan epäillään saapuneen Ruokolahdelle kasvien tai kukkien mukana.

Sirpa Heinäsen opinnäytteeseen liittyen osalle kuntalaisista tulee levinneisyyttä koskeva kyselylomake kotiin postitse. Etanahavainnot voi ilmoittaa myös suoraan Heinäselle, jonka tavoittaa numerosta 044 4491 401 tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Sirpa Heinänen hoitaa torjuntatoimia keräten etanoita pois ja levittäen torjunta-ainetta, Ferramolia. Myös suuremmat määrät tuhottuja, kuolleita etanoita voi luovuttaa hänelle suljetuissa muovipusseissa pois vietäväksi.
Torjuntaan käytettävää ainetta, Ferramolia, levitetään viikoittain eri alueille ja käsittelyä alueilla uusitaan tarvittaessa. Etanoiden torjunta-aine näkyy maassa sinivihreinä, pieninä rakeina, eikä se ole myrkyllistä tai haitallista muille eläimille.

Sirpa Heinänen muistuttaa, että kasvien ja perennoiden jakaminen etana-alueilta on ehdottomasti kiellettyä, jotteivat etanat leviä uusille alueille.
Heinäsen mielestä etanoiden torjuminen on melko hankala tehtävä.
- Nyt puhutaan eläimestä, joka on pieni, piilossa ja nopeasti lisääntyvä, sanoo Heinänen.
Espanjansiruetanalla ei myöskään ole luontaisia vihollisia ja se voi mahdollisesti risteytyä myös paikallisten etanalajien kanssa.
Sirpaan voi olla yhteydessä kaikissa espanjansiruetanoihin liittyvissä kysymyksissä.

Espanjansiruetana
-luokitellaan kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi
-kasvaa 7-14 cm mittaiseksi
-voi liikkua jopa 50 metriä yössä ja syödä painonsa verran vuorokaudessa
-voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhassa ja viljelyksillä
-syö myös kuolleita lajitovereita, josta nimi tappajaetana
-Etanahavainnot voi ilmoittaa: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Sanna Äikää