maanantai 29. toukokuuta 2023

.

”Harmittaa lähteä Ruokolahdelta”

Kunnanjohtaja Tuomo Sallinen valittiin Lappeenrannan kaupunginsihteeriksi kun kaupunginhallitus siunasi valinnan maanantaisessa kokouksessaan kesäkuun 29. päivä.


Tuomo Sallinen tuli Ruokolahdelle vuonna 2018 ja ennätti näin johtaa kuntaa vähän yli kaksi vuotta.
Sitä ennen hän toimi jo kolme vuotta kunnalliselämän johtotehtävissä. Auskultointi mukaan lukien julkishallinnon johtotehtävissä on kertynyt kokemusta kuutisen vuotta.
- Kenties saattaa joissakin herättää ihmetystä se, että näin nuori ihminen on kiinnostunut kunnallishallinnon tehtävistä, sekä myös varsin nopea uralla etenemiseni, arvelee Tuomo Sallinen.
- Itse kuitenkin pidän todella paljon kunnallishallinnosta.
Yleisesti ottaen etenkin kunnanjohtajan virkoihin kiinnostus on viime vuosina vähentynyt selvästi. Ja vaihtuvuus on suurta alalla.
- Itselläni ei ollut Ruokolahdelle tai ylipäätään alalle tullessa pienintäkään epäilystä siitä, etteikö yhteistyö luottamusjohdon kanssa sujuisi.
Ja se on myös sujunut.
Tuomo Sallinen jakaa vuolasti kiitosta Ruokolahden päättäjille hyvästä ja sujuvasta asioiden eteenpäin viemisestä. Samoin kunnan henkilökunta saa kiitosta.
- Harmittaa lähteä pois Ruokolahdelta, hän sanoo.
- Itse pidän Ruokolahtea yhtenä Suomen toimivimmista kunnallishallinnoista. Olen nähnyt täällä ihan poikkeuksellisen sujuvaa asioiden hoitoa.
- Luottamushenkilöillä on aina päätöksenteossa ensimmäisellä sijalla kunnan ja kuntalaisten etu. On voitu tehdä hyvin perusteluja päätöksiä.
Esimerkkinä voi mainita kaavahankkeet. Niiden kautta on voitu viedä asumiseen liittyvää kehitystä eteenpäin ja luoda tulevaisuuden uskoa. Keväällä on Ruokolahden väkiluku jopa noussut.
- Vaikka en uskokaan, että tästä tulee välttämättä pitempi tai pysyvämpi trendinvastainen käänne, niin se kuitenkin osoittaa, että olemme pystyneet jarruttamaan huonoa kehitystä, ja taistelemaan pieniä kuntia riivaavaa väestökatoa vastaan.
Suuri uhka on, että asuntojen arvot vaihtelevat täälläkin. Imatran seudulla tarvitaan uudisrakentamista ja sen edellyttämää kaavoituspolitiikkaa, jotta kehitys voi mennä suotuisasti eteenpäin.

Toinen viime vuosien suuri hanke on valokuitukaapelointi, mikä mahdollistaa nopeat tietoliikenneyhteydet. Valitettavasti operaattorina toimiva BLC on joutunut keskeyttämään tilapäisesti asennustyöt koronatilanteen takia, mutta heillä on luonnollisesti valmius ryhtyä jatkaman projektia heti kun se on mahdollista.
- Tosi paljon on ollut myös sellaisia projekteja, jotka ovat julkisuudelta näkymättömissä mutta parantavat ja tehostavat esimerkiksi maakunnan kuntien yhteistyötä.
Ruokolahti on saanut tunnustusta yrittäjäystävällisyydestä, yrittäjät samoin ovat ilmaisseet tyytyväisyyttään yhteistyöhön.
Kunnan sisäisiäkin organisaatiomuutoksia on tehty, esimerkiksi koulupuolta on uudistettu kahden vuoden aikana, samoin teknisen osaston organisaatiota tehostettu.

Koronavirustilanteen aiheuttamat lomautukset peruttiin suurimmalta osin. Ne jäivät voimaan ainoastaan yksittäisten henkilöiden osalta joiden tehtäväkuvia piti tarkistella.
- Kaikissa työyhteisöissä toki esiintyy myös pulmatilanteita, kun täytyy tehdä ihmisiä koskevia päätöksiä.
- Toivon, että Ruokolahdella ymmärretään miten hyvin kunnan asiat ovat - ja ovat olleet jo toki pitkälti ennen minun kunnanjohtajakauttani.
- Toivon myös, että kunnan luottamushenkilöt saavat osakseen ansaitsemansa arvostuksen.
- Kun sosiaalisen median aikakautta eletään, niin kovaäänisimmät valittajat saavat tavallisesti äänensä kuuluviin helpoiten.
- Yksittäisistä seikoista on helppo kritisoida. Mutta on merkillepantavaa, että näin pieni kunta kuin Ruokolahti esimerkiksi viime vuonna onnistui tekemään liki miljoonan euron positiivisen tuloksen. Se osoittaa että pienikin kunta voi pärjätä kun asiat tehdään oikein.
Siitäkin huolimatta että yleisesti ottaen viime vuosi oli kuntapuolella suorastaan katastrofaalinen taloudellisesti.
- Jatkakaa samaan malliin, vaalikaa hyvää päätöksentekokulttuuria mikä on mahdollistanut selviämisen ja onnistumisen tähän saakka, Sallinen kannustaa luottamushenkilöitä.

Kaupunginsihteerin tehtävät Sallinen ottaa vastaan syyskuussa.
- Aikaa jää riittävästi uuden kunnanjohtajan valintaan, hän vakuuttaa.
- Kunnanjohtajan valitsee aina valtuusto. Meidän on nyt synkronoitava valtuustonkokoukset sellaisella aikataululla, että valinta voidaan suorittaa. Tämä on täysin tehtävissä oleva asia.
- Keskiviikon kokouksessaan kunnanhallitus vetää linjauksia, ja virka julistetaan  haettavaksi.
- Kuukauden sisällä saadaan tarvittavat hakijat haarukoitua, uskoo Sallinen.
- Parin vuoden tässä aikana on tehtykin ylemmän johdon rekrytointeja, joten kokemusta on.
Voi olla, että pieni jakso tulee silti väliaikaisena hoidettavaksi, ja silloin on ensimmäisenä tuuraajana hallintojohtaja.
- Ja ellei hän, niin siinä tapauksessa kunnanjohtajaa sijaistaa tekninen johtaja. Aina täältä meiltä johtaja löytyy.

Sallinen perustelee hakeutumistaan kaupunginsihteeriksi sillä, että Lappeenranta on Etelä-Karjan vaikutusvaltaisimpia paikkakuntia.
- Ei minulla ollut mitään hinkua pois Ruokolahdelta mutta asia vain on niin, että näitä virkoja ei tule aina edes yhtä vuosikymmenessäkään avoimeksi.
- Piti miettiä että haenko nyt, vai mietinkö seuraavat kymmenen vuotta, että olisiko pitänyt hakea.
Lappeenrannassakin on järjestelyjä tehty, eikä sielläkään johtavien viranhaltijoiden paikat varmaan ole lisääntymässä lähitulevaisuudessa.

Ruokolahden kannattaa ja tulee ehdottomasti Sallisen mielestä säilyä itsenäisenä.
- Elleivät olosuhteet ratkaisevasti muutu, niin ei ole mitään syytä edes harkita kuntaliitoksia.
- En ole Lappeenrannan virkamiehenäkään kosiskelemassa Ruokolahtea kuntaliitoksiin, ellei jotain aivan ratkaisevaa muutosta oloissa tapahdu, lupaa Tuomo Sallinen.
Toki maakunnan sisällä kuntien ja kaupunkien välillä hyvää yhteistyötä tehdään aina jatkossakin kun asiat sitä edellyttää.
- Olen vahvojen itsenäisten kuntien kannalla, aina kun asiat voidaan hoitaa siltä pohjalta, ja juuri sellainen kunta Ruokolahti tällä hetkellä on.

Jukka Ahonen