maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Torin urheilupäivänä katusählyturnaus

Judonäytöksessä miehet lentävät ja tikkakisassa mitataan Ruokolahden parhaat. Ruokolahtelaiset nuoret ovat salibandyssa maakunnan parhaimmistoa. Perjantaina 7. elokuuta he haastavat naapurikuntien ja kesäasukkaiden pelaajaporukat torilla. Kuinka moni joukkue uskaltautuu mukaan, sitä emme vielä tiedä, mutta liikkeellä on vahvoja huhuja, että ”Vanhat mestarit” -niminen ruokolahtelaisryhmä tulee haastamaan nuorison.


Katusählyturnaus toteutetaan pienpelinä torin vieressä olevalla asfaltilla. Kussakin joukkueessa on korkeintaan kahdeksan pelaajaa, joista vain kolme pääsee yhtä aikaa kentälle. Ottelut kestävät 12 minuuttia. Torivieraat pääsevät aivan kentän laidalta näkemään, kuinka kovaa salibandypallo lähtee, kun sen laittaa liikkeelle pelaaja, joka on tehnyt saman jo tuhansia kertoja.
Turnaukseen otetaan mukaan maksimissaan kahdeksan joukkuetta. Mikäli joukkuemäärä ei ole täynnä torin avautuessa klo 14, jälki-ilmoittautuminen on vielä mahdollista. Pelit on suunniteltu alkaviksi noin kello 15.
Torille saapuu vieraaksi myös Imatran Sukoshin judoharrastajia, jotka järjestävät vanhasta perinnelajista näytöksen.
Judo on Japanissa vanhoista samurai-taidoista alkunsa saanut suosittu urheilulaji. Vuosien saatossa se on levinnyt ympäri maailmaa, ja usein se arvioidaan maailman suosituimmaksi kamppailulajiksi. Olympialajien joukossa se on viidenneksi suurin jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna.
Ruokolahdella ei ole omaa judoseuraa, mutta naapurikaupungissa toimiva Imatran Sukoshi on yksi Suomen perinteikkäimmistä judoseuroista. Saamme sieltä torille eri tasoisia judokoita, kokeneista mustan vyön haltijoista nuorempiin harrastajiin.
Näytöksessä esitellään judon perustekniikoita: vauhdikkaita judoheittoja, sidontoja, käsilukkoja ja kuristuksia sekä kerrotaan judon - pehmeän tien - periaatteista.
Tori-iltapäivän kruunaa se, että kaksi torivieraista saa Ruokolahden epävirallisen tikkamestarin kunnian. Tikanheitto on paitsi suosittu mökkilaji, myös kilpaurheilun muoto. Parikkalalainen pitkän linjan tikanheiton kilpaharrastaja Pekka Repo tulee torille kertomaan lajista. Lisäksi hän ohjaa Ruokolahden epäviralliset tikanheiton mestaruuskilpailut.
Nyt on kaikilla kesämökkien tikkamestareilla mahdollisuus näyttää taitonsa muillekin. Kilpailuissa on sarjat miehille ja naisille. Osallistumismaksua ei ole, mutta voittajat palkitaan torin tuotteilla.
Tori avautuu kello 14. Judonäytös järjestetään kello 15 ja kello 16. Katusählyturnaus alkaa kello 15 ja tikanheittokilpailut varttia myöhemmin. Tikanheittokilpailuun ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä.

Asko Ali-Marttila