maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Kesäasukkaita kiinnostaa nyt vakinainen asuminen Ruokolahdella

Poikkeusajat ovat näkyneet Ruokolahdellakin niin, että moni kesäasukas on viihtynyt mökillään tavallista enemmän. Mökiltä ei ole tehnyt enää mieli kotikaupungin ruuhkaan tai ihmispaljouteen.

Osa kesäasukkaista on alkanut jopa pohtia mahdollisuutta asua mökillä vakituisesti.
Ruokolahden kunnan maanmittausinsinööri Mi­ka Palovaara kertoo, että Ruokolahdella mökkinsä käyttötarkoituksen vakituiseksi muuttaneita on viime vuosina ollut parisen kymmentä.Kesämökin muuttaminen pysyväksi asunnoksi edellyttää yleensä rakennuslupaa, jota haetaan mökkikunnan rakennusvalvonnasta. Jos mökki sijaitsee kaavoittamattomalla ranta-alueella tai jos kaavassa sallitaan vain loma-asuminen, tarvitaan vielä erillinen poikkeuslupa.

Kolmisen vuotta sitten maankäyttö- ja rakennuslakiin tehtiin muutos, joka hieman helpottaa asiaa: nykyisin kunta ei enää vaadi poikkeuslupaa kaavan ulkopuolella olevilta mökkiläisiltä. Niin sanotulla haja-asutusalueella asia hoituu siis varsin sujuvasti.

Käytännössä suuri osa mökeistä sijaitsee kuitenkin kaava-alueella, joten helpottava uusi laki koskee vain osaa kesäasukkaista.

Kesämökin muuttaminen vakituiseksi kodiksi vaatii muun muassa sen, että asunto on energiamääräysten osalta vakinaiseksi kelpaava. Myös esimerkiksi sähkö-, jäte- sekä vesihuollon val­miudet pitää olla kunnossa.

Kunnan rakennustarkastaja Ari Haapsaaren mukaan nämä kriteerit läpäisee helpoimmin uudehko talviasuttavaksi tehty kesäasunto, joka sijaitsee lähellä kuntakeskusta tai palveluita tarjoavaa kyläkeskusta, tai haja-asutusalueella.

Haapsaari korostaa, että kaikki tapaukset ovat erilaisia ja yleisiä linjauksia on vaikea tehdä. Hän toteaakin, että jokaisen, joka suunnittelee mökille vakituiseksi asukkaaksi muuttamista, kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan. He tarkastavat kiinteistön historian ja tilanteen sekä opastavat sitten asiassa eteenpäin. Yleensä osviittaa tilanteesta saa jo ensipuhelussa.

Jokainen mökki on yksilö. Siinä missä yksi hyväksytään pysyväksi asunnoksi eristystä parantamalla, toisessa saatetaan joutua vaikkapa tekemään jätteenkuljetusautolle kääntymispaikka. Käyttötarkoituksen muuttamista hakevan mökkiläisen kannattaa yleensä käyttää apunaan ammattitaitoista rakennussuunnittelijaa, jonka ohjeistuksella muutostarpeet on helppo esitellä kunnan rakennusvalvontaan, sikäli kun niitä tarvitaan.

Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen on virassaan enää parisen kuukautta, mutta suhtautuu hyvin myönteisesti siihen, että kesäasukkaat valitsevat Ruokolahden vakikodikseen. Prosessista saattaa joissain tapauksissa tulla kunnalle myös lisäkuluja, mutta lähtökohtaisesti olisi hienoa, jos viime aikoina myös asukasluvultaan noususuhdanteessa ollut kunta saataisiin pysymään jatkossakin muuttovoittoisena, toteaa Sallinen. Hän uskoo myös seuraajansa jakavan tämän mielipiteen.

Ruokolahden hyvinvointipalveluista vastaava Heli Kukkohovi toivottaa hänkin uudet kuntalaiset tervetulleiksi. Kukkohovi korostaa, että Ruokolahdella on kokoonsa nähden todella hienot palvelut: koulu on uusi ja opetus siellä tasokasta; viihtyisä kirjasto tarjoaa palveluitaan myös omatoimiaukioloin. Lisäksi kunnan monipuoliset sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet on tarjolla keskelle kylää. Aktiivisten yhdistysten myötä kulttuuripalveluiden kirjo on laaja. Asukkaat ovat helposti lähestyttäviä ja sosiaalisia. Kukkohovi korostaa myös ruokolahtelaisten kotiseutuhenkisyyttä kysyen, missä muussa kunnassa näkee yhtä paljon kuntaviirejä. Helin mukaan ne, jos mitkä osoittavat, että Ruokolahdella todella viihdytään ja ollaan ylpeitä omasta kunnasta.

Ruokolahden kunta haluaa olla kesäasukkaiden suuntaan aktiivinen asiassa ja järjestää perjantaina 21.8. kello 15.30 torilla aiheesta vapaamuotoisen infotilaisuuden, jossa tarjoaa kaikille paikalle saapuneille kesäasukkaille myös torikahvit.


Asko Ali-Marttila