lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Saimaan saaristoreitti yllätti positiivisesti

Ruokolahtelaiset matkailualan toimijat ovat enemmän kuin tyytyväisiä Saimaan saaristoreitin antiin menneenä kesänä.

Koko hankkeen moottorina toiminut kunnanjohtaja Tuomo Sallinen kertoo, että reitin lopullinen kävijämäärä oli yli kolme kertaa isompi kuin mitä alun perin lähdettiin tavoittelemaan.
- Jonkinlaisena toiveena oli alun perin, että saataisiin noin 500 pyöräilijää innostumaan saaristoreitin kiertämisestä. Sitten tuli korona ja toive näytti hetken utopialta, toteaa Sallinen.
- Yllättäen kaikki kuitenkin kääntyi, kotimaan matkailusta ja pyöräilystä tulikin erityisen suosittua, ja Saimaan saaristoreitin kiersi lopulta yli 1 500 pyöräilijää. Siis noin kolme kertaa enemmän kuin odotettiin. Kuntien yhteistyössä hankkeeseen laittamiin maltillisiin panostuksiin nähden tulos oli mainio ja tästä on hyvä jatkaa ensi kesänä.
Ruokolahtelaisissa yrityksissäkin huomattiin pyöräilijöiden virta. Kesäkuun lopulla Hotelli Hirsirannan avanneet Samu Heino ja Johanna Kasurinen kertovat, että heillä oli kesällä majoittujia huomattavasti enemmän kuin he etukäteen odottivat.
- Majoittujia oli varsinkin heinäkuussa paljon. Arviolta heistä jopa yli puolet oli pyöräilijöitä, toteaa Samu Heino ja lisää, että pyöräilijät ovat rentoa ja hyväkäytöksistä porukkaa ja siksi varsin mukavia majoitettavia.

Majoitusta sekä jooga- ja luontoyhteysretriittejä tarjoavan Utula Naturen alkukesästä avannut Maiju Vohlonen on myös tyytyväinen kesän antiin. Vaikka paikka sijaitsee kolme kilometriä saaristoreitiltä sivussa, yöpyviä pyöräilijöitä oli välillä kaikki kolme aittaa täynnä.
Utula Nature sijaitsee pitkän hiekkarannan vieressä. Joku vierailija nimesi sen jo Saimaan Rivieraksi ja muutama oli paikan nähtyään harmitellut, että ei varannut pidempää aikaa siellä oleiluun. Vohlosen mukaan lausahdus ”ulkomaille Utulaan” pitää heidän rannallaan todella hienosti paikkansa. Pitkällä hiekkarannalla arjen murheet unohtuvat kaikilta, myös pyöräilijöiltä. Ensi kesäksi Maiju aikoo kehittää toimintaa ja tarjota majoittujille aamupalan lisäksi päivittäin vaihtuvaa illallista. Eväspaketteja hän on myynyt joillekin jo tänä kesänäkin.

Utulan kyläkaupan omistavat Peter Kihl ja Sanna Haakana kertovat toimineensa pyöräilijöille sekä tankkaus- että infopisteen pitäjinä. Haakana ja Kihl kertovat, että lähes jokainen ohi ajaneista pyöräilijöistä ainakin poikkesi heillä. Moni osti syötävää ja juotavaa. Joku latasi matkapuhelimen akkunsa ja toiset halusivat tietoja Ruokolahden tai Kyläniemen yöpymis- ja taukopaikoista.

Moni muukin ruokolahtelaisyrittäjä oli tyytyväinen pyöräilijöiden tuomaan lisämyyntiin. Useiden retkiryhmien kanssa Saimaan saaristoreitin kiertänyt Taru Kaljunen kertoo, että pyöräilijät kaipaavat erityisesti paikkoja, joissa voivat sekä yöpyä että nauttia aamupalaa. Kaljusen mukaan useimmat pyöräilijät eivät halua kuljettaa paljoa matkatavaraa ja ovat siksi hyviä asiakkaita niille palveluntarjoajille, joilla on hyvää ja terveellistä syötävää tarjottavanaan.

Saimaan saaristoreitti on koettu onnistuneeksi hankkeeksi myös Taipalsaaressa ja Lappeenrannassa. Puumalassakin koetaan, että Saimaan reitti on entisestään vilkastuttanut koko seudun pyöräilyaktiivisuutta.

Reitin käytännön rakentamisesta pitkälti vastuussa ollut Jaakko Hasu kertoo, että nyt kesän jälkeen ollaan monessa asiassa entistä viisaampia ja ensi vuodeksi reitistä saadaan monessa suhteessa vielä parempi kuin tänä vuonna.
- Tärkeätä olisi saada myös ruokolahtelaiset yritykset entistä aktiivisemmin mukaan tarjoamaan palveluitaan. Pyöräilijöistä suuri osa on varsin maksukykyistä sakkia ja he tarvitsevat yleensä paljon polttoainetta kauramoottoreihinsa. Reitin varrella voisi olla erilaista tarjontaa vielä paljon nykyistä enemmän ja uskon, että asiakkaita riittäisi, toteaa Hasu.

Jaakko Hasu ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ketjureaktio-pyöräilyhankkeessa projektipäällikkönä toimiva Matti Möller tulevat keskustelemaan ruokolahtelaisten kanssa reitin ensi kesän mahdollisuuksista kunnantalolla 9.10. pidettävään infotilaisuuteen.
Tilaisuuteen toivotaan paikalle kaikkia reitin varrella tai lähistöllä toimivia yrittäjiä sekä kylien aktiiveja. Jos pyöräilijämäärä saadaan entisestään kasvamaan, pyöräilijät ovat ensi kesänä entistä isompi osa ruokolahtelaista katukuvaa. Suunnitelmissa on avata vaihtoehtoinen reitti Utulaan myös Äitsaaren kautta. Siksi myös Äitsaaren yrittäjiä ja toimijoita toivotaan mukaan hankkeen suunnitteluun.

Kaikille avoin info, idea- ja palautetilaisuus Saimaan saaristoreitistä järjestetään kunnantalon valtuustosalissa pe 9.10. kello 15-16.30.

Asko Ali-Marttila