lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Toiveissa arvokisamitali ja lääkikseen pääsy

Simo Uosukainen valittiin Suomen keilailuliiton juniorimaajoukkueeseen lokakuun alussa. Tavoitteena nuorella miehellä on joskus lajin arvokisamitali.

Kuortaneen urheilulukiossa kolmatta vuotta opiskeleva 18-vuotias Simo Uosukainen aloitti keilailuharrastuksen jo hyvin nuorena, alle 2-vuotiaana. Sekä äiti että isä ovat keilailuharrastajia ja myös kilpailevat lajissa jopa SM-tasolla.
- Keilailu on suvun harrastus jopa neljännessä polvessa, kertoo Uosukainen.
- Isompi innostus lajiin alkoi oikeastaan 7-vuotiaana Imatran keilahallin järjestämästä lasten keilailukoulusta, kertoo Uosukainen.
11-vuotiaana Uosukainen valittiin maajoukkueleirillä tulevaisuudenryhmään, jossa 11-15-vuotiaita keilailun tulevaisuudenlupauksia tehovalmennetaan.

- Keilailu on suvun harrastus jopa neljännessä polvessa, kertoo Uosukainen.

Tällä hetkellä Simo Uosukainen viettää syyslomaa Salosaarella Kuortaneen urheilulukiosta. Keilailun merkeissä lomakin sujuu, kun osa menee töissä Imatran Kylpylän keilahallilla ja osa muissa lajiin liittyvissä harjoituksissa tai tapahtumissa.
Pieni hengähdys syksyn kiireisiin tuli kuitenkin oikeaan väliin.
- Syksy on ollut tosi kiireinen ylioppilaskirjoituksineen, kisoineen ja testileireineen. Hyvä että selvisin kaikesta kunnialla, kertoo Uosukainen.
Syksyn mittaan on ollut paljon keväältä koronan takia siirrettyjä keilakisoja. Lisäksi Uosukainen kirjoitti jo ruotsin sekä biologian.
- Yo-kirjoitusten osalta homma jatkuu sitten keväällä, kertoo Simo Uosukainen.
Tosin pääsiäisenä Hollannissa järjestettävät EM-kisat saattavat sotkea kirjoituksia. Juniorimaajoukkueen kuudesta jäsenestä kisoihin pääsee osallistumaan neljä, joten näyttöjä pitää antaa koko ajan.
- On kuitenkin aivan realistinen tavoite päästä mukaan EM-kisoihin, sanoo Uosukainen.

Normaalisti Simo Uosukaisella on viikon aikana 1-4 keilakisat ja harjoittelumääräkin yltää viikoittain jopa 12 tuntiin.
- Lisäksi on vielä fysiikkatreenit salilla ja kavereiden kanssa frisbeegolfausta, kertoo urheilullinen nuorimies.
Kesän aikana Simo Uosukainen on myös pelannut isänsä kanssa Ruokolahden harrastepesisjoukkueessa. Lisäksi vuosien aikana hän on harrastanut liikuntaa laidasta laitaan, kuten tanssia, hiihtoa, yleisurheilua ja uintia.

Urheilulukioon siirtyminen yläasteen jälkeen helpotti hieman urheilijanuoren kiireistä elämänrytmiä. Urheilulukiossa osa treeneistä sisältyy koulupäivään ja osan pakollisista kursseista voi halutessaan jättää väliin. Muutenkin muutto uudelle paikkakunnalle sujui melko hyvin.
- Vanhemmatkin selviytyivät muutostani kohtuullisesti, naureskelee Simo Uosukainen.
Kuortaneella puolen vuoden soluasumisen jälkeen järjestyi oma asuntokin. Lisää helpotusta elämään toi 17-vuotispäivä ja erityisluvalla saatu ajokortti.
- Useampaa pallokassia on yllättävän hankala kuljettaa junassa, kommentoi 18 erilaista keilapalloa omistava Simo Uosukainen.

Lukion jälkeen kunnianhimoisella nuorella on tavoitteena lääkis. Ja keilailun saralla arvokisamitali.
- Jospa keilaamisesta tulisi pian olympialaji, haaveilee Simo Uosukainen.

Sanna Äikää