lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Äitsaarelle tulossa elämysten tie

Äitsaaren kylät ry järjesti menneellä viikolla vuoden viimeisen kokouksensa joulupuuron äärellä. Maatilamatkailu Hertassa pidettyyn tilaisuuteen saapui joulukiireiltään paikalle parikymmentä kyläläistä.

 

Äitsaari on nostamassa itseään Saimaan matkailukartalla entistä isompaan rooliin. Äitsaaren erikoisuuksia ja nähtävyyksiä kuvaavan QR-koodein varustetun kartan oheen kylään ollaan nyt puuhaamassa elämysten tietä.

Elämystien tai taidetien – millä nimellä sitä nyt sitten tullaankin kutsumaan – äitinä, alulle saattajana, on toiminut Riitta Moilanen. Hänellä on pitkä historia taiteen harrastajana, ja ollut näyttelyitä muun muassa Taitotalolla sekä Äitsaarikierroksella.

Vuoden 2007 Äitsaarikierroksen osana olleella taidenavetalla kävi satoja katsojia. Paikallaolijat arvioivat määräksi jopa 700. Tänä vuonna taidetta on tarkoitus tehdä tienvarsille. Kesän aikana katsojien määrä noussee vielä paljon suuremmaksi, tuhansiin ohikulkijoihin. On odotettavissa, että tulevana kesänä esimerkiksi iso osa Saimaan saaristoreitin pyöräilijöistä ajaa reitin Äitsaaren kautta.

Riitta Moilanen kertoo, että hankkeen jonkinlaisena inspiraationa on toiminut suosittu Jäppilänniemen taidetie, missä taide on hyvinkin monimuotoista.
- Äitsaaressa joku tekee taidetta puusta, toinen metallista ja kolmas kivistä. Uskoisin, että myös erilaiset kierrätysmateriaalit ja luonnonmateriaalit tulevat olemaan suosiossa, kertoo Moilanen.

Kyösti Moilanen nyökyttelee hankkeelle ja kertoo Kainuusta ja muualta esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi heinäpaaleista ja puupinoista on tehty aika pysäyttäviä monumentteja. Vielä ei ole tiedossa, innostuvatko saaren seitsemän maitotilallista taiteen tekoon, mutta aika monta asiasta kiinnostunutta Moilasilla jo on tiedossa.

Mahdollisesti tien vartta koristelevia taiteilijoita tai ite-taiteilijoita löytyy Äitsaarella paitsi Terävälän kylästä, jo myös Hännilän ja Lempiälän kylistä.
- Mukana ovat ainakin Ronkosen Aira, Suutarin Pia ja Lumilammen Kerttu. Ehkä se Arposen Pekkakin Karoniemeltä tekee jotain puusta - ainakin osaisi. Kesärannan Marja saattaa virkata jotain todella näyttävää, toteavat Moilaset.
- On mielenkiintoista nähdä, mikä on paikallisten kesäasukkaiden kiinnostus hankkeeseen. Oletan, että heistäkin voi löytyä tekijöitä, uskoo Riitta Moilanen.

Äitsaaren sisääntulon ja Suikkalan lavan viereen viime vuonna saatu matkailukartta tarjoaa sekä pyöräilijöille että muille matkaajille varsin monipuolista informaatiota Äitsaaresta. Kartassa on kaikkiaan kymmenen kohdetta. Moilaset kertovat, että niistä kaikista aukeaa QR-koodien avulla mielenkiintoisia tarinoita.
- Kosusen Päivi, Monnon Sirpa ja muu talkooväki teki valtavan työn kartan avulla avautuvan matkailupaketin eteen. On hienoa, jos ensi kesänä tulee satoja ja satoja pyöräilijöitä ihastelemaan kylämme runsasta matkailuantia. Saaren pienet nähtävyydet, kuten Kurjalan kanava, Kellervuoren luola ja Korosniemen esihistoriallinen asuinpaikka, on kiva saada yleisempäänkin tietoon.

Äitsaaren kiertävä asfalttitie on todella hyvässä kunnossa ja siksi pyöräilijöiden suuressa suosiossa. Saaren ympäri kiertävän tien pituus on kokonaisuudessaan 27 kilometriä. Ensi vuonna tie on tulossa osaksi Saimaan saaristoreittiä.

 

Asko Ali-Marttila